Bij de Veganees is alles vegan én Aziatisch

(foto: Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Bij Veganees, het nieuwste restaurant van West, strooit de kok met groenten en specerijen. Behalve voor vegan Asian streetfood kun je er binnenkort ook terecht voor een pitcher Sake Sangria.

Bij ons in West zit je als veganist gebakken. Je kunt er uitstekend vegan shoppen. Bovendien krioelt het er bij zo’n 34 hotspots van de plantaardige gerechten. Sinds 26 augustus kun je er nog eentje noteren: Veganees. De nieuwkomer zit in de Eerste Constantijn Huygensstraat, op de plek waar eerder Café Zouk zat. De mediterrane gerechten die toen het menu domineerden, zijn vervangen door Aziatische. Niets wereldschokkends denk je misschien, maar het gaat hier dus wél om Asian streetfood op z’n veganistisch. En een zaak die zich alleen daarop richt, hadden we nog niet in West. Sterker nog: Lennart Zwietering vermoedt dat het concept uniek in Nederland is.

Wonton pizza’s
Voordat Lennart met zijn studievriend Jan van ’t Westende Veganees uit de grond stampte, werkte hij bij De Ebeling op de Overtoom en Escobar in de Pijp. Op de kaart van het splinternieuwe restaurant staan 25 gerechtjes. “Ze zijn goed te delen en prima met elkaar te combineren.” Tussen de bites vind je zowel wonton pizza’s met tofu, chili en nori-dressing als gyoza’s met paddenstoelen, cashewnoten en ponzu (7 euro). Gestoomde broodjes zijn er ook, onder meer met oesterzwam en vijfkruidenpoeder, pickles, chili en koriander. Verder zijn er salades – met papaya, kool of Chinese aubergine – en soepen. Naast een plantaardige versie van de beroemde Thaise kippensoep is er ook een Japanse noedelsoep met tofu en taugé (7,50 euro). Je kunt wokgerechten laten aanrukken en eventueel een curry, bijvoorbeeld met jackfruit rendang of met kikkererwten, tomaat en Indiase specerijen (Madras).

Ananas met steranijs en kokosijs
Als dessert zou ik zelf voor de ananas met steranijs en kokosijs gaan – lichter en frisser dan het chocoladessert met passievrucht en matcha. Qua drank kun je kiezen uit lokale biertjes, biologische wijnen of cocktails. De Sake Sangria (sake, St. Germain vlierbloesemlikeur, witte wijn, limoen, soda) behoort tot de signature drinks. “Binnenkort krijgen we de juiste pitchers om die drank te schenken.”

Vrolijke boel
Vanaf oktober willen ze zeven dagen per week open zijn en ook lunch serveren. Borrel of eet je binnen, dan ben je omringd door natuurlijke materialen, waaronder een vloer van bamboe. Planten, bloemen, flink wat knalkleuren. Het is een vrolijke boel bij Veganees. Ik ga snel checken of ik van het eten even blij word. Mocht je me voor zijn, aarzel dan niet om me te vertellen hoe het was!