Zelf waarde huis controleren

Hoogstins2024

Inwoners van West kunnen zelf gaan controleren hoe de WOZ-waarde van hun huis is vastgesteld. Vanaf zaterdag kunnen zij dat doen via een digitaal loket met de naam WOZtoets. De Waardering Onroerende Zaken (WOZ-waarde) is van belang bij het bepalen van belastingaanslagen.

Voor veel Amsterdamse woningbezitters is het schrikken als de nieuwe waardebepaling door de gemeente in de bus ploft. Het lijkt dan misschien fijn als de waarde hoger wordt ingeschat, maar dat kan wel betekenen dat de bewoner meer onroerende zaakbelasting (OZB) moet betalen. Amsterdam int jaarlijks 160 miljoen euro aan OZB in de hele stad.

De waarde is ook van belang bij het bepalen van de inkomstenbelasting. De waardebepaling is niet erg transparant. Woningeigenaren moeten het doen met de verkoopprijzen van enkele andere woningen in de buurt. Veel eigenaren dienen een bezwaarschrift in tegen de vastgestelde waarde.

Na een proef in Noord hebben B en W besloten ook inwoners van West inzicht te geven in de voorlopige WOZ-waarde van hun huis. Wethouder Udo Kock laat in een verklaring weten enthousiast te zijn over het project. ’’Het maakt het WOZ-proces transparanter en zorgt ervoor dat we eventuele fouten snel kunnen herstellen.’’

De kenmerken van de woning -zoals oppervlakte en bouwjaar- kunnen worden gecontroleerd, en eventuele wijzigingen worden gemeld. De gemeente beoordeelt de aanpassingsverzoeken, die mogelijk kunnen leiden tot een lagere waardebepaling. Inwoners krijgen tot 29 november de tijd om hun WOZ-gegevens te controleren.