24 uur West: waar moet je heen?

Op 25 mei kun je ook naar de kleinste bioscoop van de stad. (Foto Helma Timmermans)
Hoogstins2024

Op zaterdag 25 mei zijn er ruim vijftig gratis activiteiten om West in 24 uur nog beter te leren kennen. Dreig je te verdwalen in het enorme aanbod? Patricia leidt je er doorheen en geeft haar tien favorieten, plus nog twee extra tips voor die dag.

1. Broedplaats LTS, Dr. Jan van Breemenstraat 1, Koekeloeren en wilde kruidenthee maken (14.00-17.00 uur)
Ongeneerd gluren in de studio’s van deze broedplaats in De Baarsjes en de makers van film, kunst, muziek, design en fashion ontmoeten. Behalve dat er een groepstentoonstelling is, kun je ook meedoen aan een masterclass ‘wilde kruidenthee maken’ of luisteren naar een architect die vertelt over de nieuwbouwplannen voor de omgeving: Mercatorpark West.

2. Café Belcampo, Hannie Dankbaarpassage 10, Dansen tussen de boeken (19.00-23.00 uur)
Dans en muziek zijn niet weg te denken uit het leven van Gary Feingold, oud-danser en eigenaar van Café Belcampo (en de man die bagels, brownies en muffins naar Amsterdam bracht). Op 25 mei laat hij OBA De Hallen omtoveren tot een danstheater en kun je er naar een dansvoorstelling. In Café Belcampo wordt live ambient jazz gespeeld.

3. Centrum Kijkduin, Kijkduinstraat 17, Culturele buurtmarkt KijkDoen (11.00-16.00 uur)
In Bos en Lommer zit deze plek voor mensen met een geestelijke beperking. Tijdens de culturele buurtmarkt KijkDoen zijn er marktkraampjes, spoken word, schilderkunst en Marokkaanse thee. Theatergroep Lebelle is ook van de partij om toneelworkshops te verzorgen en een mini-optreden te geven.

4. De Hallen, Hannie Dankbaarpassage 47, Schepen, koffers en kruiden: verhalen van Amsterdammers (15.00-21.00 uur)
Wat maakt dat we ons ergens thuis voelen, is de hamvraag van deze meet & greet in Oud-West. Je gaat in gesprek over hoe Amsterdam en inwoners met Afrikaanse wortels met elkaar verbonden zijn. Er worden verhalen verteld, theaterscènes gespeeld, workshops gegeven en je kunt er samen zingen en dansen.

5. De Nieuwe Liefde, Da Costakade 102, De Nieuwe Liefde viert de taal (13.00-21.30 uur)
Dit culturele centrum in Oud-West draait om taal. Op 25 mei kun je naar de expo over de Surinaamse taal Sranantongo en luisteren naar het optreden van muzikant Gerson Main, die voorleest en speelt voor jong en oud (beide gratis). Tegen betaling kun je een masterclass ‘creatief schrijven’ volgen of een workshop ‘gender language’.

6. Filmhuis Cavia, Van Hallstraat 52, Mini-bioscoop Cavia viert de veertig (15.00-23.00)
Dit filmhuis in Westerpark staat bekend als de kleinste bioscoop van Amsterdam. Cavia komt voort uit de kraakbeweging en bestaat nu veertig jaar. Het aanbod van deze iconische bioscoop is uniek en omvat ‘kleine’, soms obscure, films uit de hele wereld, waaronder Korea. Vorig jaar vond er voor de eerste keer het Porn Film Festival Amsterdam plaats. Ik ben benieuwd wat Cavia voor de toekomst nog meer in petto heeft. In ieder geval worden er op 25 mei films vertoond die je meenemen naar de roerige begintijd en een inkijkje geven in de Amsterdamse kraakgeschiedenis.

7. Het Eetbare Plantsoen, Nicolaas Beetsplantsoen 1, Fietstocht langs inspirerende AmsterdDOENers (12.00-14.00 uur, aanmelden)
Overal zijn Amsterdammers die het ‘samen zelf doen’: AmsterDOENers die samen (moes)tuinen, ontmoetingsplekken en nog veel meer moois creëren. Fiets vanaf Het Eetbare Plantsoen in Oud-West om deze club van AmsterDOENers te ontdekken, langs onder meer MidWest, De Gibraltar en de Coöperatieve Nieuwe Boekhandel.

8.I can change the world with my two hands’, Jasper Leijnsenstraat 21, Rondleiding (12.00-17.00 uur)
Op dit ecologisch beheerde terrein in Bos en Lommer is te zien wat er mogelijk is op het gebied van stadslandbouw, sociaal composteren en regenwateropvang en -irrigatie. Ook kun je hier zien hoe de voedsel-afval-kringloop werkt en het project ‘Afval naar Oogst’ bekijken. Bij het Tuinkafé kun je koffie en kruiden uit de tuin kopen. Je kunt meedoen aan een stekjes- en plantenruil en workshops volgen over bodemleven en composteren.

9. Kas Keerweer, Admiraal de Ruijterweg 19, Kledingmarkt (10.00-19.00 uur)
Bij ‘het groene geheim van De Baarsjes’ is op 25 mei een feestelijke grote markt met vintage kleding en tweedehands spullen. Ook op de agenda: workshops voor jong en oud, live-muziek en hapjes en drankjes.

10. Markt Centraal, Centrale Groothandelsmarkt 186, Markt Kabaal x Soul2Soul Market (15.00-03.00 uur)
In deze historische markthal in Westerpark is een creatieve markt en een feestje tot in de late uurtjes, inclusief funky live-muziek, dj’s en soulfood. ’s Middags kun je ook een rondleiding volgen door de markthal. Tot 20.00 uur is de entree gratis.

Nog twee tips extra
Het volledige programma van 24 uur West staat hier. Op die dag valt er ook van alles te doen dat niét op dit programma staat. Ik geef je twee suggesties:

Nassaukerk, De Wittenkade 111, (T)huis in de Staats Festival (14.30-22.00 uur)
Dit is alweer de derde editie van dit gevarieerde festival. Reken op muziek, plezier, eten en drinken, spektakel, kunst en ‘buurtbewoners uit de gezelligste wijk van de stad’. De avond wordt afgesloten door WorldOperaLab. Dit gezelschap maakt interculturele operavoorstellingen, opera’s waarin culturele verschillen overstegen worden. Op 21 mei wordt Brides of the Rain vertoond. Kijk hier voor meer info. 

Studio Did That, Waterspiegelterrein 10C, Second Hand & Vintage Sale (11.00-18.00 uur)
Carina Tolud van SkinSideout organiseert voor de vijfde keer deze markt in Westerpark. Wat je er zoal kunt scoren? Een Mulberry tas, items van Isabel Marant, Marc Jacobs schoenen, H&M designer editions, jurken van &Other Stories en Sissy-Boy, broeken van Anna + Nina en Fabienne Chapot, items van Jean-Paul Gaultier, tops van Zara en Desigual en nog (heel) veel meer, ‘met hele fijne prijzen’. Carina: “De spullen zijn van vijf vrouwen. De maten gaan van XS tot XXL. Ook zijn er accessoires en items voor mannen. O ja, we hebben ook champagne.”

DeWestkrant