Tijdens de Nationale Herdenking op donderdag 4 mei herdenken we onder anderen de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Op vrijdag 5 mei vieren we dat Nederland in 1945 is bevrijd en dat we sindsdien in vrijheid leven. Vanzelfsprekend staan die dagen in West ook hoog op de agenda. Een greep uit het activiteitenaanbod.
Donderdag 4 mei
1. Herdenking Oud-West, De Hallen
Ook dit jaar vindt deze herdenking weer plaats bij de herdenkingsplaquette in De Hallen. De Passage, Hannie Dankbaarpassage). De herdenking begint om 19.30 uur en eindigt om 20.15 uur. Riny de Jonge is dit jaar de gastspreker. Als ex-medewerker van de Stadsreiniging Amsterdam heeft zij intensief onderzoek gedaan naar de verhalen achter de namen op de herdenkingsplaquette. Deze heren waren namelijk allen medewerkers van de Stadsreiniging Amsterdam. Er is onder meer muziek van Bart Noorman. Na afloop kun je in De Passage de tentoonstelling ‘Oorlog & Vrijheid’ van de leerlingen van de Kinkerbuurtschool bekijken.
2. Herdenking, Zaanhof
Van 19.30 tot 20.15 uur is er een herdenking op de Zaanhof in de Spaarndammerbuurt in Westerpark. Muziekvereniging Tavenu/KAPH verzorgt de muziek en er zijn diverse sprekers, waaronder Ester Fabriek, dagelijks bestuurder van het stadsdeel, en Sebastiaan Hoek, kleinzoon van een WO-overlever. Na het Wilhelmus zullen kinderen de vlaggen van de geallieerden hijsen. Daarna kunnen er bloemen en kransen worden gelegd. Vervolgens napraten in de Horizon.
3. Tuschinkski (theaterstuk), Polanentheater
Na de dodenherdenking en op 5, 6 en 7 mei speelt toneelgroep Toetssteen de voorstelling Tuschinski nog enkele keren in het Polanentheater in de Polanenstraat 174 in Westerpark. De acteurs vertellen het levensverhaal van de Pools-Joodse ondernemer Tuschinski, oprichter van ‘s werelds mooiste bioscoop.
Check de site voor tijden en kaartjes.
4. Voordracht gedichten leerlingen Joop Westerweelschool
Elk jaar is er op de Joop Westerweelschool in De Baarsjes aandacht voor 4 mei. Ook dit jaar hebben kinderen uit de groepen 7 gedichten geschreven. Een aantal daarvan wordt voorgedragen tijdens de herdenkingsbijeenkomst en bij het monument op de Postjesweg. Herdenken begint om om 18.30 uur in de Augustinuskerk aan de Postjesweg. Vanuit de Augustinuskerk is er een stille tocht langs het monument aan de Postjesweg. De herdenking wordt afgesloten met een kranslegging bij het monument op het Columbusplein. Meelopen? Zorg dan dat je om 18.00 uur voor de school aan het Balbaoplein 44 staat.
Vrijdag 5 mei
5. Cultureel Bevrijdingsfestival, De Hallen
Van 12.00 tot 00.00 uur organiseren de ondernemers van De Hallen een groot bevrijdingsfestival. Het event in Oud-West begint met een Vrijheidslunch in De Passage. Meld je hier snel aan, zodat je ook aan kunt schuiven voor de Vrijheidssoep van tv-kok London Loy. Gedurende de dag kun je genieten van livemuziek en dansoptredens van onder anderen Ahmad Joudeh, een uit Syrië afkomstige balletdanser en chorograaf. Ahmad gaat na zijn optreden richting de Amstel. Hij danst ’s avonds namelijk voor koning Willem-Alexander tijdens het 5 mei concert op de Amstel. Verder zijn er lezingen en kun je de fotoserie Zee, Zand en IK van Save The Children bekijken, een reeks over kinderen in Nederland met een vluchtelingenachtergrond. Speciaal voor Bevrijdingsdag toont De FilmHallen The Natural History of Destruction. Bekijk het gehele programma hier.
6. Het Vrije Westen, Cultuurpark Westergasfabriek
Bevrijdingsfestival in Westerpark, waarbij er van 14.00 tot 23.00 uur volop actie is. Voor kinderen is er een poppenkastenstraat en draaimolen. Naast een Silent Disco is er ook een Living Library, waar je in gesprek kunt gaan met een levend boek. Bij de Wastebar kun je betalen met zwerfafval en in het Dilemma Huis word je geconfronteerd met morele vraagstukken op het gebied van bijvoorbeeld tolerantie. Alsof dat nog niet genoeg is, zijn er foodtrucks en volgende concerten elkaar op. Om niets te missen, kun je het best het complete programma uitspitten.
7. Vrijheid, verhalen en soep, De Tagerijn
In Huis van de Wijk de Tagerijn wordt ook dit jaar weer de vrijheid gevierd. Van 10.30 tot 13.30 uur staat er veel op het programma in het pand aan de Balboastraat 18 in De Baarsjes. Zo kun je met een verhalenverteller door de wijk lopen, met buurtbewoners praten over wat vrijheid voor jou betekent en samen Vrijheidssoep eten. Aanmelden is niet nodig.
8. Vrijheidsmaaltijd, Kempenaerstudio
In de binnentuin van de Kempenaerstudio aan de Van Hallstraat in Westerpark wordt de vrijheid vanaf 16.00 uur gevierd. Ga naar binnen via de ingang aan de Van Hallstraat. Maak je op voor workshops van Naomi King en Naomi Rosheuvel. De eerste is beeldend kunstenaar en graffiti artist en gaat met de deelnemers rondom het thema ‘vrijheid’ graffitikunstwerkjes maken. Haar collega-kunstenaar zal met de deelnemers rondom hetzelfde thema tassen versieren met verf en sjablonen. Per workshop kunnen maximaal vijftien mensen meedoen. Na de workshops wordt op het Van Beuningenplein de Vrijheidssoep geserveerd. Daarna geeft het Ricciotti Ensemble een concert. Je hoeft je niet aan te melden voor het feest.
9. Zwart verzet in WO 11, Bar Bario
In deze bar aan de Bilderdijkstraat 186 in Oud-West is er van 16.00 tot 20.45 uur een middag-en avondprogramma met ‘onvertelde verhalen over het ‘zwarte verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog’. In Bar Bario wordt onderzocht hoe mensen uit de voormalige Nederlandse koloniën de oorlog hebben ervaren. Leer via een mini-lezing over ‘onbezongen helden’, waaronder de Joods-Afro-Curaçaose Merdado de Marchena.
P.S. Voor het volledige overzicht van wat er op 4 en 5 mei in de stad is te doen, raden we je aan het programma op deze site uit te pluizen.