‘Fotomuseum’ De Hallen biedt podium aan kinderen met vluchtelingenachtergrond

Hoogstins2024

In De Passage van De Hallen kun je nog tot en met zondag 30 april de foto’s van de expositie ‘PR: OUD’ bekijken. Op maandag 1 mei komt er een nieuwe serie te hangen: ‘Zee, Zand en IK’. Deze reeks zal de hele maand mei te zien zijn.

Net als films kunnen foto’s je blik verruimen. Ze nemen je mee naar werelden die je niet of amper kent. Zulke reizen kunnen je inspireren, je bewustzijn vergroten of je ontroeren. In Amsterdam hebben we prachtige musea voor fotografie, zoals FOAM en Huis van Marseille. Alleen zit daar wel een prijskaartje aan.

Gratis fotografie
In West kun je gelukkig ook gratis fotografie bewonderen. Bijvoorbeeld bij Maqam in de Kolenkitbuurt of in de Passage van De Hallen. In die ruimte in Oud-West hangen elke maand nieuwe foto’s, tekeningen of schilderijen over maatschappelijke onderwerpen.

Kracht van ouderdom
Tot zondag 30 april kun je nog de foto’s van de expositie ‘PR: OUD’ bewonderen. Voor deze serie heeft fotograaf Sevilay Maria van Dorst ouderen geportretteerd op een manier die je (bijna) nooit ziet. Ze wilde dan ook ‘een eerbetoon aan de schoonheid, veerkracht en (eigen)wijsheid van een mens op leeftijd’ neerzetten. De onlangs overleden cabaretier Paul van Vliet is – volkomen terecht – een van de persoonlijkheden op wie ze de schijnwerpers heeft gericht.

Vluchtelingenachtergrond
Vanaf maandag 1 mei is er een nieuwe expositie waar ik benieuwd naar ben: Zee, zand en Ik, een reeks anonieme portretten van kinderen in Nederland met een vluchtelingenachtergrond. Uit de toelichting blijkt dat dit een fotoserie is over vluchten en hoe het verleden meereist door generaties heen, als de golven van de zee. Een verhaal over hoe je die ervaringen en culturele identiteit soms zou willen loslaten en soms zou willen vasthouden, als het warme zand van het strand, onlosmakelijk met elkaar verbonden. 

Jaren in asielzoekerscentra
Fotograaf Sandra Minten, winnares van de Zilveren Camera, portretteerde jongeren die zijn gevlucht uit Eritrea, Iran, Afghanistan en Syrië en die een lange tijd, soms wel jaren, verbleven in asielzoekerscentra. Inmiddels hebben ze een verblijfsvergunning gekregen in Nederland.  Deze jongeren werden geportretteerd op een plek waar ze graag komen en met een voorwerp waar ze kracht uit putten in tijden dat ze het moeilijk hebben en houvast nodig hebben. 

Save the Children
Sandra heeft deze fotoserie gemaakt in opdracht van Save the Children. Volgens de kinderrechtenorganisatie zijn kinderen sterk en veerkrachtig, maar moeten we ook niet wegkijken van de impact die ingrijpende gebeurtenissen kunnen hebben op de mentale gezondheid. “Daarom vinden we het belangrijk dat kinderen toegang hebben tot mentale hulp. Helaas zien we ook dat veel kinderen de weg naar mentale gezondheidszorg niet vinden. En dat moet beter, vinden wij.”

Meer informatie
Daar is geen speld tussen te krijgen! Kinderen die met zulke loodzware bagage in het leven stappen, verdienen alle steun en aandacht. Naast de tentoonstelling die vanaf 1 mei in De Hallen is te zien, kun je de digitale expositie, meer informatie en backstage beeldmateriaal hier zien.

DeWestkrant