4 exposities in West voor nop

Uit: Voltooid Herstelde Tijd’ van Lara van Gaalen.
Hoogstins2024
In ons stadsdeel ligt cultuur voor het oprapen. Bij deze vier tentoonstellingen kun je gratis fotografie en andere kunst tot je nemen.


1. ‘People’s Champion’

Wat: fotograaf Guus Dubbelman heeft zijn loopbaan te danken aan zijn ontmoeting met Muhammed Ali. Op achttienjarige leeftijd kwam hij de grootste sporter van de 20steeeuw in Nederland tegen. Hij bouwde een band met hem op en volgde hem op plekken over de hele wereld. De gym, thuis, onderweg en tijdens zijn gevechten in de ring.
Muhammed Ali was een poëet, familieman, icoon en een groot sportman die generaties heeft geïnspireerd. In 2020 bracht Guus samen met journalist Erik Dijkstra een fotoboek boordevol verhalen uit: Ali was mijn vriend. De tentoonstelling ‘People’s Champion’ bouwt voort op de betekenis van Muhammed Ali in deze tijd. Je krijgt een kijkje in het leven van deze sporter en zijn relatie met de fotograaf.
Waar: Maqam, Jan van Schaffelaarplantsoen 2
Wanneer: tot 15 januari 2023

2. ‘Crisis’

Wat: Het werk van cartoonist Jip van den Toorn is gepubliceerd in kranten (Het Parool, De Volkskrant) en magazines (Vrij Nederland, VPRO Gids). Onlangs won ze de Inktspotprijs voor een humoristische beeldcolumn over milieubewust leven. Nooit eerder had zo’n jonge tekenaar de prijs gewonnen. De jury noemt de kleuren van de cartoon ‘fris’ en de vorm ‘doeltreffend’. “Wie deze fraaie tekening ziet, moet lachen, maar kijkt tegelijkertijd in de spiegel.”
Half november kwam haar boek Crisis uit. Hierin staan tekeningen van de ‘de kleine en grote crisissen die ons in het dagelijks leven parten spelen en de vijf stadia die we met ze doorlopen’. Jip is een goede bekende van de eigenaren van Piet de Gruyter in Westerpark. De boekpresentatie vond plaats in dat café. Vervolgens heeft ze er een expostie aan vast vastgeknoopt. De pandemie, de langverwachte klimaatcrisis,ontembare reislust én vliegschaamte. Deze issues trekken allemaal voorbij.
Waar: Piet de Gruyter, Van Limburg Stirumplein 4-6
Wanneer: tot eind van het jaar.

3. ‘Buurtdelers’
Wat: In Oud-West gaan dagelijks vele jongeren naar het Huygens College (VMBO) om lessen te volgen. Op een steenworp afstand, in woonzorgcentrum De Klinker, komen in de middag ouderen samen voor hun dagbesteding. Voor het project ‘Buurtdelers’ werden deze twee verschillende werelden samengebracht: tien vierdejaars leerlingen (+/- 16 jaar oud) van de richting Media, Vormgeving & ICT en tien ouderen. In De Klinker interviewden leerlingen de ouderen over hun interesses en hobby’s. Vervolgens maakten zij portretten in een mobiele studio. De leerlingen moesten daarin elementen uit de interviews verwerken en werken met een beeldbewerkingsprogramma.
Waar: De Passage, Hannie Dankbaarpassage
Wanneer: nog tot eind november

4. ‘Voltooid Herstelde Tijd’
Wat: de expositie van kunstenaar Lara van Gaalen omvat acht met goud herstelde portretten van mensen die te maken hebben gehad met huiselijk geweld. Via QR-codes bij de foto’s zijn hun persoonlijke verhalen online te lezen.
Huiselijk geweld komt vaker voor dan veel mensen denken. Iedere 6 minuten komt een melding binnen bij de instanties. In 2020 zijn 1,2 miljoen Nederlanders van 16 jaar of ouder slachtoffer geweest van huiselijk geweld. Mensen zitten vaak gevangen in een leven van angst en geweld. De situatie lijkt uitzichtloos. Praten over huiselijk geweld en hulp zoeken is voor veel mensen lastig. Maar er zijn manieren om eruit te komen. Alles begint bij het bespreekbaar maken. En dat wil de kunstenaar, een ervaringsdeskundige op het gebied van huiselijk geweld, met deze expositie doen.
Waar: Mercatorplein
Wanneer: 28 november tot 11 december