Mercatorplein: Feestzaal voor de arbeiders

Expositie 100 jaar De Baarsjes op het Mercatorplein. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Feestzaal voor de arbeiders heet de foto-expositie op het Mercatorplein. Zestien billboards vertellen verhalen uit de buurt over feest. Van de intocht van Sint Nicolaas in 1943 tot een overwinningsfeest van Turkse voetbalsupporters in 2008.

Voor de expositie zijn verhalen uit de buurt verzameld. Zo vertelt ex-voetballer Dries Boussatta over zijn jeugd en zijn favoriete voetbalpleintje. Schrijver Willem van Toorn neemt de bezoeker mee in een wandeling door zijn buurt in de jaren veertig. 

Initiatiefnemer is het Historisch Archief de Baarsjes in samenwerking met MidWest. Ook is er een grotere expositie in de OBA Mercatorplein. Dit alles in het kader van 100 jaar plan West. Een groot deel van De Baarsjes werd aan de hand van Plan West gebouwd tussen 1922 en 1927. In die jaren werden 6.000 woningen gebouwd.

Het Mercatorplein is door Hendrik Berlage ontworpen en moest een echt volksplein worden waar bewoners van West terecht konden voor muziek, theater en vergaderingen van buurtverenigingen en vakbonden. Het plein werd omringd door een galerij en luifels als ontmoetingsfunctie voor de arbeidersbevolking. Zo werd het Mercatorplein destijds ontworpen als feestzaal voor de arbeiders.

De expositie 100 jaar De Baarsjes – Feestzaal voor de arbeiders op het Mercatorplein is te zien tot 31 oktober. De expositie in de OBA is tot en met november 2022 te zien. Meer informatie via deze link.

Foto Richard Mooyman
DeWestkrant