Nieuwe laadpaal voor de deur, of juist niet?

Een Tesla aan een laadpaal in Oud-West. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Duizenden laadpalen wil de gemeente aanleggen zodat elektrische auto’s kunnen worden opgeladen. Op een interactieve kaart is nu te zien of er een nieuwe openbare laadpaal in jouw straat -of misschien wel voor je deur- komt. 

Een woud van stipjes is op de kaart te zien in West en Nieuw-West. Blauwe stippen staan voor laadpalen die er al zijn. De groene stipjes zijn de plekken waar de gemeente nieuwe laadplekken wil aanleggen. 

De plannen zijn nog niet definitief. Bewoners kunnen bezwaar maken tegen bepaalde locaties, of een tip geven voor een plek die niet in het plan staat. Reageren kan tot 21 november door een bericht achter te laten op een specifieke laadpaalplek op de interactieve kaart. “We bekijken alle reacties en waar nodig verplaatsen we de geplande laadpaalplek”, zo belooft de gemeente. 

Bij het kiezen van plekken moet rekening worden gehouden met zaken als verkeersveiligheid, stoepbreedte, lantaarnpalen, waterafvoer, boomwortels en elektriciteitskabels. Er verdwijnen volgens de gemeente geen parkeerplaatsen door het plaatsen van nieuwe laadpalen. “De plekken worden alleen anders gebruikt.”

Amsterdam telt nu circa 3.000 laadpalen. In 2025 moet dat aantal zijn verdubbeld naar ongeveer 6.000 laadpalen. Elke laadpaal heeft twee laadpunten voor twee elektrische auto’s. De interactieve kaart is te vinden via deze link. Hieronder een screenshot van de kaart.

Screenshot van de kaart met bestaande (blauwe) en nieuwe (groene) laadpalen in West en Nieuw-West.
DeWestkrant