West krijgt een scheurkalender pop-up shop

Foto: Patricia Jacob
Hoogstins

In West hebben we al veel verschillende pop-ups gehad, maar nog nooit eentje met een scheurkalender in de hoofdrol. De Nassaukade heeft de primeur: dit weekend gaat daar de Gutmensch Scheurkalender Pop-up Store open.

Tijdelijke zaken zijn in West een bekend verschijnsel. Een ravioli pop-up, een tijdelijke jackfruitbar, ja zelfs een pop-up drugsmuseum. In ons stadsdeel is alles mogelijk. Toch was ik verrast toen ik zag wat de nieuwste pop-up store in West gaat aanbieden. Deze tijdelijke winkel op de Nassaukade zet namelijk de Gutmensch Scheurkalender op een podium. Zo’n zaak had West niet eerder, voor zover ik weet. Je kunt er van vrijdag 25 november tot en met zondag 27 november terecht. De pop-up is de tijdelijke buurman van de apotheek op nummer 125 H.

Houvast
Op die dagen kun je de derde editie van deze kalender kopen. Volgens het Algemeen Nederlands Woordenboek is een Gutmensch iemand die zeer politiek correct is en daarmee te koop loopt. Het is een ironische of sarcastische term. Het boekwerk is bedoeld voor ‘Nederlanders en Belgen die niet willen toegeven aan de moedeloosheid’. Volgens de uitgever biedt ook deze editie weer ‘advies, houvast, argumenten, achtergronden en grappen van journalisten, schrijvers, cabaretiers, cartoonisten en fotografen, om het debat over verrechtsing, migratie en de precieze verschillen tussen Oekraïense en Afghaanse vluchtelingen elke dag toch weer fris aan te kunnen’.  Er staan bijdragen in van mensen als Adriaan van Dis, Geert Mak, Sheila Sitalsing, Bram Vermeulen en Sinan Can.

Bijdragen publieke debat
De kalender wordt gemaakt door Saskia Kunst, Saskia Pfaeltzer en Linda Polman. Zij zijn verbonden aan de Stichting Gutmensch. Deze organisatie wil ‘de leegte tussen de extremen in het publieke debat vullen op basis van feiten en kennis van zaken, met constructieve, creatieve, inhoudelijke en humorvolle bijdragen’.

 

Doneer