‘Hond durft niet meer naar buiten vanwege vuurwerk’

Zolang er geen vuurwerk wordt afgestoken, kun je je hond prima uitlaten in de Jan van Galenstraat. Foto: Patricia Jacob.
Hoogstins2024

Honden houden niet van vuurwerk. Een bewoonster van Westerpark komt op voor haar hond (en andere honden). Ze roept op om vuurwerkoverlast te melden, zodat de politie vaker komt surveilleren en het vuurwerkverbod handhaaft.

In 2020 besloot de gemeente Amsterdam om voor de hele stad een afsteekverbod voor particulieren in te voeren. Deze jaarwisseling treedt het verbod voor het eerst in werking. Tijdens de afgelopen twee jaarwisselingen gold immers een landelijk verkoop- en afsteekverbod als gevolg van de coronapandemie.

‘Ietwat ambitieuze oproep’
Ondanks dit verbod voor particulieren gaat er nog veel vuurwerk de lucht in. Dat is veel Amsterdammers een doorn in het oog. Ook bewoners van West spreken zich hierover uit. Onlangs deed een bewoonster van Westerpark een ‘ietwat ambitieuze omroep’. Ze deed dit omdat er in haar buurt zoveel ‘knallend hard vuurwerk’ de lucht ingaat dat haar hond niet meer naar buiten durft. “Met name rondom de scholen wordt er tussen de middag geknald (Marcanti college).” Ze heeft diverse nieuwe looproutes en tijden geprobeerd, maar de scholieren verplaatsen zich ook. Om meer rust voor haar hond (en die van anderen) te creëren, roept ze op om vuurwerkoverlast te melden bij de politie. Ze hoopt dat als er meer meldingen zijn de politie vaker langskomt en, eventueel, boetes uitdeelt.

Hartstilstand
Haar oproep krijgt veel bijval. “Ik ga het ook melden. Het lijken wel bommen soms, zo hard.” “Rond de Van Hallstraat zijn ze al weken bezig. Zwaar vuurwerk. Meestal ‘s avonds. Ik krijg mijn hond ‘s avonds met moeite mee. Ze is vreselijk bang.” Iemand anders heeft een nog heftiger verhaal. “Een hond van iemand uit mijn buurt is zich vorig jaar letterlijk doodgeschrokken van vuurwerk: een hartstilstand. Was verder kerngezond. Weg met het vuurwerk.”