Winterfestival op het Mercatorplein

Het initiatief ‘Rouwen en Vieren’ vindt vanaf 20 december plaats op het Mercatorplein. Op de Mercatormarkt krijg je alvast een voorproefje. Foto: Willeke Mulder Fotografie.
Hoogstins2024

Op zaterdag 26 november is er veel te beleven op het Mercatorplein. Van 11.00 tot 17.00 uur wordt de feestmaand ingeluid tijdens de Mercatormarkt. Wat kun je verwachten?

Op de Mercatormarkt van 26 november kun je struinen langs kramen met extra veel cadeaus en lekkernijen. Je vindt er zowel gloednieuwe als ’tweede leven’ cadeaus. Lokale ondernemers bieden zelfgemaakte designs en delicatessen. Ondernemende jongeren uit de buurt staan op de Kids’ Vrijmarkt met een grabbelton, eigen creaties en ‘pre-loved’ speelgoed. Op verzoek maken ze henna-creaties voor je. Bij andere kraamburen kun je snuffelen tussen vintage winterkleding en feestoutfits.

Speelgoed doneren
Bezoekers kunnen hun overtollig speelgoed meenemen en afgeven bij het Knotsknetter-inzamelpunt. Deze lokale kinderwinkel schenkt dit speelgoed aan kinderen met ouders die het niet breed hebben. Dat doet Knotsknetter via organisaties als De Speelgoedbank, AZC’s en Stichting Jarige Job.

Rouwen en Vieren
De decembermaand is niet altijd ‘feest’. Iedereen kent gemis en rouw, om wat dan ook, en die gevoelens treden vaak extra heftig op tijdens de donkere dagen. Op de markt kunnen bezoekers hun verhaal kwijt in een oude Engelse telefooncel, door bijvoorbeeld een bericht in te spreken aan een verloren dierbare, een mooie of pijnlijke herinnering te delen of om te vertellen hoe het nu gaat na een periode van rouw. Deze berichten worden verzameld en zijn (anoniem) met koptelefoons te beluisteren tijdens het initiatief ‘Rouwen en Vieren’ in december op het Mercatorplein. In de sfeervolle glazen kas op het plein steek je een kaarsje aan voor wie of wat je rouwt. Op een lint kun je schrijven waarvoor je dankbaar bent en deze vastknopen aan een van de kerstbomen. Na de openingsceremonie op dinsdag 20 december 19.00 uur. is Rouwen en Vieren dagelijks te bezoeken tot en met 1 januari, tussen 12.00-20.00 uur.

Entertainment
Op een podium is er de hele dag entertainment. Er zijn optredens van lokale talenten als Westside Kawina, The Surfriders, Rob & Josh, Trio Tulipa en de koren The Voice of Aslan en SONAR. Op het terras kun je genieten van smaken uit de hele wereld én producten van lokale bodem. Ook aan de jongsten is gedacht: zij kunnen kijken naar een voorstelling in de poppenkast op het plein of zich laten schminken. De hoogtepunten van de dag staan ook op de Facebook-pagina van Amsterdam Blend, de organisatie achter de Mercatormarkt.

DeWestkrant