Een wel heel lekker broodje uit Venezuela

(foto: Patricia Jacob)
Hoogstins2024

In West wordt het nooit saai. Gewoon je ogen open houden en je spot iets aparts: een Zweeds elandburgertje bij Selma’s in de Jan van Galen, gevulde zuurkoolbladeren op zijn Roemeens bij Moldavië aan de Burgemeester van Leeuwenlaan.

Ik ben benieuwd of je de arepa al kent. In Colombia en Venezuela kunnen ze geen dag zonder dit glutenvrije broodje van maismeel. Afgelopen zaterdag scoorde ik mijn eerste ever op de Mercatormarkt bij het splinternieuwe Sabores de Venezuela, de food truck van een lief stel uit De Baarsjes – hij Venezolaans, zij Nederlands. De Venezolaanse keuken, een keuken met invloeden van de inheemse bevolking, Spaanse kolonisten en immigranten uit Italië, Portugal en Afrika, is onbekend in Nederland. Dat moet anders, vinden zij.

De twee verkopen de arepa met groente- en vleesvullingen. Ik koos voor de Reina Pepiada (6 euro). Ik heb me ooit laten vertellen dat dit broodje met kip en avocado vernoemd is naar de Venezolaanse Susana Duijm, Miss World in 1955. Ze was mooi, maar volslank, vandaar ‘Reina Pepiada’, letterlijk: ‘Koningin met ronde vormen’. Sappig verhaal, sappig broodje, toch?

Het broodje kwam vers van de bakplaat. Lekker knapperig van buiten en zacht van binnen. De kip was verwerkt in een sappige salade, bovenop lagen reepjes avocado. Voor extra pit nam ik de guasacaca, een frisse avocadosaus met tomaat en kruiden. Geen lullig broodje, maar een forse dame. Gelukkig had ik trek als een beer.

Het team van Sabores de Venezuela wil vaker op de Mercatormarkt gaan staan. In ieder geval staan ze over een tijdje in het Westerpark, op het Festival van de Rollende Keukens (24-28 mei). Mocht je je al eerder te buiten willen gaan aan hun gerechtjes en tapas, dan kun je ze laten cateren. Vanaf 12 stuks of 12 porties kun je al een bestelling plaatsen. Lekker prikken in een pan de jamón met bacon, olijven, rozijnen en kappertjes, een pasteitje met zalm en crèmekaas, een cachapita, een maispannenkoekje met mozzarella en vloeibare suiker en/of een tempura van calamares met limoen.
http://www.saboresdevenezuela.nl