Met z’n zessen op 70 m2 voor € 4000,-

(foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

De studenten die zich van de week meldden bij Wijksteunpunt Wonen, tegenwoordig WOON, wonen wel heel krap en ook nog eens heel duur in De Baarsjes. Met z’n zessen delen ze een appartement van zeventig vierkante meter en betalen € 4000 euro per maand huur.

Jan Geurtsen van WOON krijgt dit soort meldingen wel vaker binnen, maar vond dit zo’n misstand dat hij hem op Twitter gooide.

In de ultra-krappe woningmarkt in de stad delen met name jongeren en studenten steeds vaker een woning. Het gaat volgens hem om woningen met een zogeheten friends-contract, inderdaad genoemd naar de populaire serie uit de jaren negentig. Bij deze constructie bestaat een huishouden uit twee of meer volwassen personen die geen partners van elkaar zijn, en allen zijn even verantwoordelijk voor het betalen van de huur.

Volgens Geurtsen passen woningcorporaties zo’n contract regelmatig toe bij woningen voor studenten of andere jongeren die nog niet genoeg geld hebben om een ‘hele’ woning te huren. “Dat is dan nog wel sociaal: ze helpen er jongeren mee aan woonruimte en de huren zijn schappelijk. Maar er zijn natuurlijk altijd verhuurders die de grenzen proberen op te rekken.”

Sinds 1 januari zijn de regels voor huizendelers aangescherpt. Zo mogen zogenaamde woongroepen niet meer zonder vergunning bestaan. Bovendien moet iedere woongroep aan brandveiligheids- en andere eisen voldoen als die uit meer dan vijf personen bestaat.

Met die krappe woning voor heel veel mensen ging de huisjesmelker in De Baarsjes dus een paar keer in de fout. Geurtsen schetst het dilemma. “Als bewoners dit bij de gemeente melden, dan zijn ze hun woonruimte kwijt.” Hij probeert daarom met de huurders te kijken of ze nog ergens rechten aan kunnen ontlenen.

Ook problemen met de huur? Of problemen met buren die met te veel mensen voor te veel geld op te weinig vierkante meters zitten? www.wooninfo.nl