Borrelen met groente: de 7 beste plekken in West

Veganees: gyoza's met vulling van champignons.
Hoogstins2024

Lunchen en dineren met groente is hot. Wij zochten uit waar je in West het best kunt borrelen met groentehappen.

1. Bar Centraal, Ten Katestraat 16
Net als zusteronderneming Glou Glou in De Pijp grossiert ook
Bar Centraal in Oud-West in natuurwijn. De hapjes erbij mixen verschillende keukens en verrassen altijd. Je kunt denken aan daikon met pecorino, rauwe champignons met shiitake-poeder of paprika met gedroogde watermeloen, doperwten, aardappel, dille en kardemom.

2. Binnenvisser, Bilderdijkstraat 36
Dit café opende in 2017 zijn deuren, maar is inmiddels niet meer weg te denken uit de
millennial-scene. Tussen fonkelende wijnglazen staan voornamelijk groentehappen. Gele biet met gerookte beurre blanc, bottarga en eidooier is een voorbeeld. Of wat dacht je van worteltjes, gerookte walnoot en roze Roscoff ui?

3. Café Beurre, Van Limburg Stirumstraat 115
In rap tempo is deze zaak uitgegroeid tot een hotspot in Westerpark. Je krijgt er Zuid-Europese wijnen en véél groenten van een wisselende kaart. Toen ik er
vorig jaar was, stond er onder meer burrata met rabarber en chili-vodkaboter op de kaart, net als tarte tatin van witlof met gorgonzola dulce. Een van de laatste creaties is een tortilla gebakken in knoflookboter met salie, geserveerd met rabarber en een saus van waterkers.

4. Chez Nina, Van Limburg Stirumplein 10A
Dat het eten bij deze seasonal & green brasserie in Westerpark ronduit

fantastico is, is inmiddels een publiek geheim. Bij het samenstellen van de cocktailkaart heeft eigenares Nina de hulp ingeroepen van ‘cocktailgenie’ Julian Bayuni van Vesper. Welke cocktail (of wijn) bij je groene happen smaakt, vertelt het vriendelijke personeel je met liefde. Qua happen zit je altijd goed met een pizzetta, bijvoorbeeld eentje met nori, de Italiaanse peervormige kaas (scamorza) en een pittig Japans kruidenmengsel. Maar overweeg bijvoorbeeld ook de gegrilde courgette met feta-yoghurt of de gefrituurde ‘koekjes’ van bloemkool met Madame Jeanette mayo en yoghurt met munt.

5. Compartir, Spaarndammerstraat 49
Zuid-Europese invloeden voeren de boventoon in de menu- en wijnkaart van deze wijnbar en restaurant. Wat je zoal kunt happen in deze zaak met een decor als een moodboard? Bijvoorbeeld burrata met crème van aubergine, pistaches en radicchio en een portobello met gesuikerde prei, rauwe champignons en een emulsie van zwarte knoflook. Een geliefd adres in Westerpark.

6. No Man’s Art Gallery & de Bar, Bos en Lommerweg 90
Sinds de start in 2018 levert deze sublieme zaak in Bos en Lommer kwaliteit. Of je er nou luncht, dineert of ‘slechts’ borrelt, hier zit je goed. Bij je (natuur)wijn kun je gaan voor groene happen als gefrituurde olijven met feta en jalapeño of gestoomde broodjes met kimchi, oesterzwam, sesam, zoetzure groenten en vegan sriracha mayonaise. Geroosterde wortels zijn er ook. Je krijgt ze met ricotta, balsamico, pesto van pistaches, hazelnoot en radicchio.

7. Veganees, Eerste Constantijn Huygensstraat 45
Alles is vegan en Aziatiatisch in deze  
vrolijke, kleurrijke zaak in Oud-West. Dat funky accent kom terug in cocktails als Yuzu Yakuza en Strawberry Fields Forever. Originele happen als sushi met sashimi van tomaat, rijst en nori, gyoza’s met een champigon-cashewnoten-ponzuvulling en Korean fried cauliflower, maken het feest compleet.
DeWestkrant