Café Beurre in Westerpark bruist nu al

Beeld: Patricia Jacob
Hoogstins2024

Koud twee weken open en toch weten mensen Café Beurre in de Staatsliedenbuurt al te vinden. Je drinkt er Zuid-Europese wijnen en eet véél groenten. Volgens Patricia is het een eitje om je er thuis te voelen.

Onze prachtstad heeft veel, heel veel. Maar fijne tenten waar je zonder reservering kunt aanschuiven voor een borrel en een hap(je) zijn schaars. Bof ik even dat
er onlangs bij mij om de hoek een veelbelovende zaak is geopend die enkel aan walk-ins doet! Ik heb het over Café Beurre in de Van Limburg Stirumstraat. De nieuwkomer zit in het pand waar voorheen Pica zat.

Balthazar’s Keuken
Al eerder schreef ik dat mijn verwachtingen hooggespannen waren. Bij het samenstellen van de vegetarische kaart kregen de eigenaren van Café Beurre namelijk hulp van Karin Gaasterland, de oprichter van het voortreffelijke Balthazar’s Keuken, plus de auteur van het recent verschenen kookboek Cuisine Carine. Haar neef, Kim Jongbloed, werkte onder meer bij Balthazar’s Keuken en De Wijnwinkel voordat hij met Hugo van den Biggelaar en Sander Hemelaar een zaak in de Staatsliedenbuurt begon.

Parijse coolness
Als we bij Café Beurre binnenkomen, zit het al bijna vol. En dat op een doordeweekse dag bij een zaak die koud twee weken open is. Gedekte tafels in de chique, maar toch losse stijl van Café Amsterdam. Een uitnodigende bar. Een interieur zonder fratsen met de ingetogen coolness waar zaken in Parijs het patent op hebben. De een in spijkerbroek, de ander in vol ornaat. Gelach, geklets, gegluur. Jong, oud, yuppen, vrijbuiters, wit, gekleurd. Het is een eitje om je hier thuis te voelen.

A4-tje vol wijn
We schuiven aan en zien hoe Kim het gordijn bij de deur goed dichttrekt, zodat we niet op de tocht zitten. Attent! Kwiek zet een medewerkster een fles water neer en brengt ze zowel de wijnkaart als het menu. De wijnen zijn ingedeeld in mousserend, wit, oranje en rood. Je kunt kiezen uit een A4-tje tjokvol Zuid-Europese namen; een glas rood begint bij 4,50 euro.

Chili vodka boter
Van het eten zou je makkelijk een avondvullend programma kunnen maken. Maar helaas hebben we slechts tijd voor een drankje en wat hapjes. Als we meer tijd zouden hebben, zou ik hebben gekozen voor de french toast brioche met paddenstoel en de burrata met rabarber en chili vodka boter. Een mousse au chocolat als dessert is natuurlijk altijd een excellent idee. Hoewel de pruneaux au vin rouge en geitenkaas me ook geen marteling lijkt (8 euro).

Prettaartje
We houden het bij een bakje amandelen, een coupe groene bella di ceringnola olijven in amantillado sherry (5 euro) en een tarte tatin witlof met gorgonzola dulce (9 euro). Voor zijdezachte gorgonzola kun je me ’s nachts wakker maken, dus daar ga ik me zeker geen buil aan vallen. De combi van de romige kaas met de witlof is goed gevonden; de volle smaak van de gorgonzola tempert het vleugje bitterheid van de groente. Een prettaartje!

‘Fitte’ olijven
De amandelen zijn precies zoals ik ze graag heb: niet te zout én zonder tergend kruidenmengsel – Jakarta, Bombay, welke Pipo heeft dat verzonnen? Lekker puur zijn ze dus. De Italiaanse olijven zijn als een getraind lichaam: strak velletje aan de buitenkant, een tikkeltje vlees aan de binnenkant. Ze zijn knapperig, iets sappig en fris van smaak. By the way: doe mij maar een glas van de sherry waarin ze baden!

Gratis kaas
Terwijl we eten, gluren we naar de tafel van onze buren. De mannen zitten met heel blije snuiten te eten. Net als we willen gaan, spreekt een van hen ons aan. Hij blijkt een van de drie eigenaren te zijn, Hugo van den Biggelaar. Hij vuurt vragen op ons af. “Wat vonden jullie van het eten?” “Wat vonden jullie het allerlekkerste?” Voor we er erg in hebben, knagen we aan het stukje kaas dat hij ons heeft gegeven: Reypenaer.

Band met buurt
We complimenteren hem met zijn zaak. “Knap dat het nu al vol zit”, zeg ik. Hij knikt, denkt na en zegt: “Maar het is de kunst om te zorgen dat mensen blijven komen. We gaan in ieder geval ons best doen om de buurt aan ons te binden.” Ik heb zo het idee dat hij en zijn partners daar zat voor in huis hebben.

Special Social Club
Hugo is bijvoorbeeld een ondernemende man vol goede ideeën. Ter illustratie: zijn belangrijkste nevenactiviteit is de Special Social Club. Hij is medeoprichter van deze organisatie die zich inzet om mensen met een verstandelijke beperking uit hun isolement te halen.In 2018 organiseerde de Special Social Club bij Sexyland in Noord het eerste feestje voor deze doelgroep. Vele andere clubparty’s volgden. Wie weet komt er ook zo’n inclusief feestje bij Café Beurre!

DeWestkrant