De stek van Douwe Bob is open

De art room van Stevig (foto: Patricia Jacob).
Hoogstins2024

Stevig Amsterdam in Westerpark biedt eten en drinken. Binnenkort komt daar entertainment bij: live-muziek, stand-up comedy en spaghettiwesterns.

De Westkrant had de primeur: singer-songwriter Douwe Bob neemt horecazaak Fijnkost over op het Van Limburg Stirumplein. Dit weekend was het dan zover en gingen de deuren van zijn tent open. Een restaurant met wijnbar om precies te zijn. Stevig Amsterdam is de naam.

Driekoppig team
Achter deze zaak zit een driekoppig team, dat behalve de singer-songwriter bestaat uit Mouad Ben Chaib en Robin Jansen. Douwe Bob had ooit een café in de Dapperstraat. Acteur Mouad is ‘bekend met alle aspecten van het horecavak: als kok, barman en dj’. Robin is investeerder en ceo van customer care-bedrijf Yource. Met Stevig Amsterdam willen de mannen je ‘inspireren met het menu, de live-muziek, de kunst, de performances en het interieur’.

Kansen voor kunstenaars
Als we binnenkomen, ontvangt Mouad ons met een lach van oor tot oor en een hartelijk ‘welkom’. Niet ver van de bar staat een tafeltje met wijnglazen. Begint er dadelijk een besloten feestje? “Nee, hoor”, lacht Mouad. “Dat vinden we gewoon mooi.” Hij vertelt ons dat we nu in de art room staan. “We willen beginnende kunstenaars een kans geven om zich te laten zien. Ze kunnen hier hun werk exposeren. Hopelijk verkopen ze het dan ook.” Hij gaat ons voor naar de keuken, waar een grote tafel staat. “In deze ruimte kun je met een groep vrienden eten. In overleg met de chef komt er dan allerlei lekkers op tafel.”

Performance room
Een paar stappen verderop is de performance room: banken van zwart leer, vazen met felgekleurde bloemen, gedempt licht, behangetje in een jungle-achtige print. In deze jazzclubachtige setting staat ook een podium. Volgens Mouad gaat het helemaal goed komen met de programmering. “Live-muziek, stand-up comedy. We willen hier ook spaghetti-avonden houden: lekker met een bordje pasta kijken naar western uit de jaren 80. Je weet wel, van die heel foute films die heel slecht zijn nagesynchroniseerd.”

Charcuterie
Nu nemen we hier gewoon een glas wijn. De moeder en dochter naast ons hebben er twee planken bij besteld: een met charcuterie, een met kaas. Ze weten niet wat ze zien – en wij ook niet – als de eerste op tafel komt. Op een plank die bijna zo groot als de tafel is, ligt een hoeveelheid vlees waar een gemiddeld gezin mee zou kunnen dineren (13 euro). Maar bij Stevig staat het op de kaart als voorgerecht, tussen gerookte carpaccio van biet, oesters en confit duck rolls.

Vegan Baby!
Qua hoofdgerechten is er ook een mix van vlees, vis en groente. Bestel je de Vegan Baby!, dan prik je in gemarineerde paksoi, ratatouille en babygroenten met doperwtenpuree. Een burger is er ook, geen ‘allemansburger’ (20 euro), maar eentje van rundergehakt met cheddar, chutney, zoetzure komkommer, smokey chili mayonaise én truffel. Als toetje zou ik zelf voor de tarte tatin met maple walnotenijs gaan.

DeWestkrant