Wat deed dit hert in West?

Een damhert is vorige week plotseling opgedoken in volkstuinpark Nut en Genoegen in het Westerpark. Het dier is gefilmd door een volkstuinder. Het hert is hoogstwaarschijnlijk afkomstig is uit de duinen, zo stelt stadsecoloog Geert Timmermans na vragen van De Westkrant.

In het Westerpark worden al geregeld vossen gespot. Inmiddels kan er dus ook een hert opduiken. Volgens Timmermans is er een vrij groene verbindingszone tussen de duinen, via de Brettenzone, Geuzenbos en Spaarnwoude naar Amsterdam. Zo gek is het dus niet dat een hert West weet te bereiken.

Verdwaald

Het komt wel meer voor dat damherten ’verdwalen’ in Amsterdam terwijl zij op zoek zijn naar nieuw leefgebied, aldus de stadsecoloog. Ook in het Amsterdamse Bos zijn wel damherten gezien. Maar Amsterdam is te druk voor herten, zo stelt Timmermans. Op Nut en Genoegen heeft het hert zich afgelopen week niet opnieuw vertoond. Het filmpje is te zien op de Facebookpagina van Nut en Genoegen.

Jacht

Pikant detail is dat in de Amsterdamse Waterleidingduinen damherten worden afgeschoten in opdracht van de gemeente Amsterdam. Dit vanwege het grote aantal en de schade en overlast die zij veroorzaken. Het jachtseizoen start vandaag 1 november; het lijkt er dus niet op dat het hert al naar West was gevlucht om aan jagers te ontkomen. Afgelopen winter zijn er 1329 damherten afgeschoten.

DeWestkrant