Kwieke dames op leeftijd bij ‘West Wandelt’ – Wonderen van West

Foto Annet de Jong
Hoogstins2024

Sinds half april kan je ze overal in West tegenkomen, een clubje dames op leeftijd dat achter twee nogal fitte types in blauwe sportshirts aanloopt. De fitte types zijn André en Sabrina, een stel dat op hun vrije zaterdag ‘West Wandelt’ organiseert, een sociaal en verbindend initiatief dat ouderen moet stimuleren om meer te bewegen.

Op een zonovergoten zaterdag besluit ik mee te lopen. De wandelaars verzamelen om 13 uur aan de Postjesweg bij Nieuw Vredenburg. Ze kennen elkaar niet echt, althans, inmiddels een beetje van de wandelingen van de afgelopen weken, maar ze zijn allemaal individueel op ‘West Wandelt’ afgekomen. Sommigen weten van dit initiatief door de folders die ze in de bus hebben gekregen, bij anderen kwam het langs op Facebook.

Twee uur lopen ze in rustig tempo, vijftien zaterdagen en steeds door een ander deel van West. Ze willen graag fit blijven, zo motiveren ze hun komst, maar de koffie met versnaperingen na afloop vinden ze minstens zo belangrijk.

Voor de oudste dame van het gezelschap ligt het tempo wat te hoog, blijkt al snel wanneer de groep in het Rembrandtpark al uit elkaar valt. André en Sabrina zorgen ervoor dat er niemand alleen achterblijft. Ze zijn er als de kippen bij als dat dreigt te gebeuren, maken een praatje en stellen de deelnemers gerust dat er weldra gepauzeerd wordt om wat lichte fitnessoefeningen te doen.

Bij het gebouw van de Bockesprong met de strakke trappen aan het begin van het park wacht een uitdaging. Het is warm, maar André is onverbiddelijk: van traplopen word je fit, dus de dames mogen hem in een drafje volgen naar boven om daarna rustig naar beneden te wandelen om uit te rusten voor de volgende klim. De deelnemers met zwakke knieën krijgen een andere oefening van Sabrina.

Met ontroering kijk ik naar het clubje, dat echt zijn best doet voor de twee sportleraren. Deze dames hebben een sportieve en gezellige zaterdagmiddag dankzij het Team Sportservice, want daarvoor werkt het fitte stel.

Doordeweeks hebben André en Sabrina een ‘normale’ baan waarbij ze veel zitten. Ze besloten van hun hobby een weekendbaan te maken en begonnen met het organiseren van Power Walks in het Rembrandtpark. Zo spotte stadsdeel West het tweetal en in samenwerking met Cordaan werd het duo gestrikt voor ‘West Wandelt’.

Dit jaar is het voor het eerst, maar als het aan André en Sabrina ligt zijn ze volgend voorjaar weer van de partij. Doen, zeg ik na deze hartverwarmende middag. Ik zag beginnende vriendschappen oplaaien en ik zag oudere dames gemotiveerd raken om zelf nog meer te gaan bewegen. Dubbel winst me dunkt. De eerste editie van ‘West Wandelt’ mag zich halverwege de rit al een succes noemen.

Foto Annet de Jong
DeWestkrant