Pasta en bloempotten met Tiramisu in de J.P. Heije

Hoogstins2024

Pastai is een van de nieuwkomers in de leukste straat van Oud-West: de J.P. Heijestraat. Op de plek waar voorheen Soul Burger zat, vind je nu pasta en bloempotten met tiramisu.

Italianen verstaan de kunst om van weinig ingrediënten bloedstollend lekkere gerechten te maken. Alles valt of staat natuurlijk met de kwaliteit van de ingrediënten. En laten zij daar nou net een neus voor hebben. Een fijn staaltje van hun kunnen, vind je sinds 5 juli bij Pastai in de J.P. Heijestraat. De crew van deze zaak komt uit Zuid-Italië, uit Puglia om precies te zijn. Deze streek staat samen met Sicilië garant voor het allerbeste uit de Italiaanse keuken. 

Zonnige olijfolie
Op de kaart van Pastai staat een hand vol pasta’s; van linguine tot ravioli. Qua saus houden de koks het simpel. Boter met stukjes truffel bijvoorbeeld, of vongole met broodkruimels. Natuurlijk maken ze ook de signature dish
van Lecce, de stad waar ze vandaan komen: pennette con pomodorino schiattarisciati, een pasta met superzoete kerstomaatjes, rode ui, chilipeper en basilicum. Een pasta als een sappig stuk zomerfruit (10 euro). De duurste pasta van de kaart (16 euro) vind ik nóg lekkerder: zwarte tagliatelle, tonijn, kerstomaatjes en stracciatella, een ultra smeuïge kaas van buffelmelk. In combinatie met de ‘zonnige’ olijfolie is de kaas gewoonweg mamma mia. Als er niet van die frisse twintigers en dertigers om me heen zaten – heldere ogen, knap gekapte haren, puntgave snuitjes – zou ik waarschijnlijk het bord hebben afgelikt. En dan te bedenken dat het alleen maar beter wordt bij Pastai. De pasta die de koks nu bereiden, komt uit Puglia. Maar in de toekomst willen ze hun pasta zelf gaan maken. Kom maar door!

Tiramisu
Omdat we best wel vreetzakken zijn, laten we het enige toetje van de kaart aanrukken: good old tiramisu. Het dessert komt in een soort bloempot. Bovenop zit een dikke laag cacaopoeder. Met twee lepels spitten we in de lagen eronder. Laag na laag na laag. Alsof er geen bodem is. Allemachtig wat is het zwaar en véél. Een van de eigenaren lacht: “Natuurlijk is het veel. We are from Puglia.” Heerlijk, die vanzelfsprekendheid.
https://www.facebook.com/pastai.amsterdam/