SP: sociale huurwoningen Het Schip niet duurder maken

Het Schip in de Spaarndammerbuurt
Foto Richard Mooyman
Hoogstins2024

De Socialistische Partij wil dat corporatie Eigen Haard woningen in Het Schip niet gaat verhuren voor prijzen boven de 900 euro per maand. Het beroemde monument in de Spaarndammerbuurt, icoon van de Amsterdamse School, moet volgens de SP volledig behouden blijven voor sociale huur.

Eigen Haard is bezig met renovatie van complex en wil de huren van 17 van de 64 appartementen gaan liberaliseren. Dit is tegen het zere been van de SP. ’’Ik vind het onverteerbaar dat juist huizen in dit monument voor de sociale woningbouw geliberaliseerd worden en richting de 1000 euro per maand gaan’’, zo stelt SP-raadslid Erik Flentge.

Het Schip is een rijksmonument, ontworpen door architect Michel de Klerk die een ’arbeiderspaleis’ voor ogen had. De Westkrant berichtte afgelopen week over de plannen van Eigen Haard. Volgens een woordvoerder gaat het om huur in het ’middensegment’ en gelden ook hier inkomenseisen: huurders mogen maximaal 50.000 euro per jaar verdienen. Ook is er voorrang voor huurders die een sociale huurwoning achterlaten.

De SP heeft bij college van B en W in schriftelijke vragen aangedrongen in gesprek te gaan met Eigen Haard om af te zien van het plan.