Nu ook vrije sector te huur in Het Schip

(foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

Ook wie niet in aanmerking komt voor een sociale huurwoning, kan nu wonen in Het Schip; hét icoon van de Amsterdamse School in de Spaarndammerbuurt. Eigen Haard verhuurt nu ook vrije sector huurwoningen in het monumentale gebouw voor € 900 per maand, exclusief € 100,- à € 150 servicekosten. Daarvoor krijgen huurders een appartement van 49 vierkante meter, verdeeld over twee kamers.

Voorheen had Het Schip vrijwel alleen sociale huurwoningen. Van de 64 appartementen gaan er nu 17 naar de vrije sector. Woordvoerder Wim de Waard van Eigen Haard spreekt liever van middensegment huurwoningen. Hij kan zich voorstellen dat € 900 een heel bedrag is voor veel mensen, maar: “We gaan hierin niet mee in de gekkigheid van de markt.” Aan huurders worden ook inkomenseisen gesteld. Zo mogen ze niet meer dan € 50.000 verdienen. Huurders die een sociale huurwoning achterlaten, krijgen bovendien voorrang.

Op het moment is Eigen Haard het monumentale gebouw aan het restaureren, waarbij de originele details en kleuren uit het bouwjaar 1919 in ere worden hersteld. Aan de binnenkant is het gebouw van allerlei moderne snufjes voorzien, zoals een warmte terugwin-installatie en vloerverwarming.

Architect Michel de Klerk en zijn geestverwanten hadden met Het Schip een ‘paleis voor de arbeider’ voor ogen. Arbeiders moesten ook mooi kunnen wonen. De Amsterdamse School kenmerkt zich door de ambachtelijke afwerkingen en organische vormen.

DeWestkrant