Bij Il Gusto zijn de Italiaanse bollen een sensatie

Miro (r) en zijn vader (met muts) van Il Gusto.
Hoogstins2024

Miro en zijn vader runnen samen Il Gusto, een van de zeldzame restaurants aan de Haarlemmerweg. Je vindt er behalve pizza en Italiaanse bollen ook ‘een regelrechte sensatie’.

Il Gusto op de Haarlemmerweg heeft veel fans, zoals Willem Peter Schouten. Deze Westerling is de initiatiefnemer van Water Lily Unlimited, een website en Facebook-pagina over langzamer en eenvoudiger leven, met de nadruk op gezond, bewust en lekker eten en drinken.

Op FB schreef hij lovend over het ijs, de Italiaanse bollen en de affogato al caffé van deze zaak. “Een regelrechte sensatie” noemde hij dit bolletje ijs in een glas warme espresso. “Een geheel nieuwe benadering van ijskoffie. Koud en warm, bitter en zoet, verbluffend lekker.”

Il Gusto wordt gerund door Miro en zijn vader, twee lieve Italianen uit Calabrië. Dáár, in het zuiden van Italië, leerde Miro ambachtelijk ijs maken in de ijssalon van zijn vader. Deze zaak bestaat nog steeds, maar wordt nu bestierd door andere familieleden. Sinds augustus dit jaar maakt Miro een paar keer per week ijs voor de klanten van Il Gusto. “In de winter is er natuurlijk minder vraag naar ijs en doe ik dat maar één keer per week.”

Behalve ijs, pasta, patat en bijzondere snacks – gefrituurde olijven met rundvlees, parmigiano en citroenzest! – zijn er bij Il Gusto inmiddels ook pizza’s te koop. “Mijn vader werkt in de winter, ik werk in de zomer”, lacht Miro. Zijn vader zet zijn koksmuts recht en schuift een pizza in de oven. Het pizzamenu is lang. Mij lijkt de pizza met mozzarella, spek en gerookte provola wel wat, misschien de volgende keer. Miro vertelt zó enthousiast over de pizza’s. “Pizza komt uit Napoli, het is een Italiaanse uitvinding. De bodem van de pizza moet als een dun, plat bord zijn. Is de bodem te dik, dan heb je geen pizza. Wat dan wel? Een broodje! Mijn vaders pizza’s zijn perfect.”

Mijn Italiaanse bol met prosciutto is ook zeker niet de lulligste: bijna zo groot als een voetbal en gul belegd met ham, mozzarella, rucola, tomaat en pesto. Hapt lekker weg en vult als een speer. Spotgoedkoop ook nog: 4,50 euro. Ideaal voor een late lunch – in de winter zijn ze pas vanaf 14.00 open. Buiten regent het alweer, binnen speelt de radio kerstliedjes, Miro neuriet mee terwijl hij de Italiaanse kerstcakes (panettones) op de toonbank ordent. Ik ruik pizza, ik ruik koffie. De buitenwereld kan wachten.
https://www.facebook.com/ILGusto2/