’Relatief rustige jaarwisseling’

Brandje op 30 december op de Buyskade, vermoedelijk door vuurwerk
Hoogstins2024

De jaarwisseling lijkt in West zonder grote incidenten te zijn verlopen. Volgens  de gemeente is de viering van oud en nieuw in de stad rustiger geweest dan vorig jaar, met minder incidenten en aanhoudingen. Maar het beeld was vanmiddag nog niet compleet omdat niet alle aangiftes en meldingen binnen waren.

De inperking van de afsteektijd voor vuurwerk (toegestaan tussen 18.00 uur op 31 december en 02.00 uur op 1 januari) heeft een positief effect gehad, concludeert de gemeente. De vuurwerkoverlast tot 18 uur op oudjaarsdag is duidelijk gedaald, volgens de politie. West was in Amsterdam wel het stadsdeel met de meeste meldingen bij het meldpunt vuurwerkoverlast.nl van GroenLinks.

In heel Amsterdam heeft de politie 148 aanhoudingen verricht; vorig jaar ging het om 195 aanhoudingen. Het aantal tot acht uur vanochtend gerapporteerde incidenten ligt ook lager: 653, tegen 719 vorig jaar. Het aantal incidenten was in werkelijkheid waarschijnlijk groter; vanochtend had nog niet iedereen aangifte gedaan.

Ambulances hebben in totaal 308 ritten gemaakt, dat is 48 meer dan vorig jaar. Dat houdt volgens de gemeente mogelijk verband met de grotere drukte op straat. Vijftien ritten hadden te maken met verwondingen door vuurwerk. De brandweer had een drukke nacht, vooral vanwege kleine (container)brandjes. Een grotere brand was er alleen in een loods met kermisattracties aan de Oostzanerdijk.