Overzicht van een opwindend (half)jaar

Hoogstins2024

De Westkrant bestaat nog maar een half jaar, maar maakte al wel zo’n 150 artikelen over Amsterdam-West. Dus over 2014 geen jaaroverzicht, maar een halfjaaroverzicht van de bestgelezen stukken en interessantste onderwerpen.

Steeds meer hotspots West krijgt steeds meer restaurants, hippe koffietentjes en plekken voor culturele evenementen. De spannende broedplaats WOW Amsterdam opende, net als Lolaluid. Ook onwaarschijnlijke plekken als de A10 West en Sloterdijk beginnen cool te worden, zo ontdekten we. De opening van De Hallen was het meest spraakmakend. De Foodhallen puilen uit, zo schreef onze columniste Linda van Tiburg. Omwonenden constateerden tot hun schrik dat het centrum oprukt naar hun buurt, met alle overlast van dien.

Supermarktoorlog en oorlog om supermarkten Buurtbewoners zijn boos over de komst van Aldi en Jumbo op De Baarsjesweg. De aanvoer van voorraden zou overlast en gevaar veroorzaken. De nieuwe Dirk van den Broek in de Tweede Hugo de Grootstraat leidde eveneens tot protesten van buurtbewoners. De komst van het filiaal veroorzaakt ook een supermarktoorlogje. Albert Heijn probeerde klanten te lokken door kortingsbonnen uit te delen. Marqt opende een winkel aan het Kwakersplein.

Nieuwe plekken om te wonen Zelfbouwers gingen aan de slag in de Amundsenschool en bij De Hallen. In de Kolenkitbuurt stonden belangstellenden in de rij voor nieuwe koopappartementen. Niet iedereen is blij met al die nieuwbouw, de krakers in de Amundsenschool bijvoorbeeld vinden het onterecht dat zij moeten wijken voor kopers, die zij bestempelden als yuppen en miljonairs. West begint zo populair te worden dat de huizenprijzen sneller stijgen dan elders in de stad.

Bang om iets te missen? Er wordt zoveel georganiseerd in West dat FOMO (fear of missing out) op de loer ligt, zo constateerden we afgelopen zomer. Je kunt ook gewoon thuis blijven en De Westkrant lezen. Of in een van die vele leuke koffietentjes natuurlijk.