Westerpark krijgt tijdelijk een Berberhuis

Mina Abouzahra met haar krant van 1 vierkante meter.
Hoogstins2024

In Marokko wemelt het van de vrouwelijke ambachtslieden. Wat voor prachtige dingen zij zoal maken, is tot en met 26 september te zien tijdens de expositie ‘Het Berberhuis’ op het Westergasterrein.

Liefhebbers van design kunnen van 16 tot en met 19 september hun lol op tijdens de tweede editie van festival Glue. Verspreid door de stad kun je dan kennismaken met het werk van verschillende ontwerpers en zowel workshops als lezingen bijwonen. ‘Het Berberhuis’ is een onderdeel van dit designfestival. De expositie is nog tot en met 26 september dagelijks (behalve maandag) te bezoeken in het Meterhuisje op het Westergasterrein.

Weefkunst vieren
Het Berberhuis staat in het teken van het sociaal kunstproject ‘One Square Meter Berber’. Voor dit project werkten Marokkaanse vrouwelijke ambachtslieden samen met de gerenommeerde Nederlandse ontwerpers Bertjan Pot, Wieki Somers, Amie Dicke en Mattijs van Bergen. De ontwerpen die hieruit zijn voortgekomen zijn, samen met de meubelontwerpen van Mina Abouzahra uit Amsterdam-Oost, te zien én te koop tijdens de expositie. Ook wordt er filmmateriaal getoond over het maakproces van de Berbertapijten. Het kunstproject, dat door Mina is bedacht, wil ‘de kunst van de vrouwelijke wevers vieren’, aandacht vragen voor ‘hun benarde situatie binnen de Berber-tapijtenindustrie’ en ‘een brug slaan tussen Nederlands design en de Marokkaanse cultuur’.

Krant van één vierkante meter
Op 15 september, als aftrap naar de expositie, zal een unieke krant van één vierkante meter op de markt komen (19,95 euro). In deze publicatie staan onder meer achtergrondverhalen over de Marokkaanse ambachtslieden en de geschiedenis en de traditie van het Berbertapijt. Onder anderen schrijver Abelkader Benali heeft een bijdrage geleverd.

Wedstrijd voor jongeren
Aan het project is ook een wedstrijd gekoppeld voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar. De competitie richt zich met name op middelbare scholieren uit Amsterdam West, die vaak ook een bi-culturele achtergrond hebben. De jongeren kunnen een tapijt ontwerpen en insturen, én maken kans op 4x 100 euro per persoon aan prijzengeld (check hier de voorwaarden). In totaal worden er vier ontwerpen uitgekozen. Deze designs zullen daadwerkelijk door de (Amazigh-)vrouwen in Marokko geknoopt worden. De tapijten worden daarna onderdeel van de expositie,  die in de toekomst ook nog op andere plekken in binnen- en buitenland te zien zal zijn.

Designer, meubelmaker en foodie

Behalve interior designer en meubelmaker is initiatiefnemer Mina ook een enorme foodie. Ik vroeg haar ooit naar haar favoriete eetadressen in Oost, het stadsdeel waar ze woont. Een daarvan is Wilde Zwijnen aan het Javaplein. “Eten is voor mij een totaalbeleving.” En die krijgt ze hier, want alles klopt. “De zorgvuldigheid waarmee ze koken, zie je ook terug in het interieur.” Ook vindt ze het personeel gastvrij, net als bij distilleerderij ‘t Nieuwe diep en de ‘falafelbar’ van Tigris en Eufraat.

DeWestkrant