Belgische ‘ghost kitchen’ Casper geland in Kinkerstraat

Foto: Patricia Jacob
Hoogstins2024

Na Lokol en Nom Nom Nom is er weer een culinaire keten geland in de Kinkerstraat: Casper. Een ‘grote jongen’ die onze manier van eten wil veranderen.

Matthias Laga is ceo en medeoprichter van Casper, een Belgisch bezorg- en afhaalconcept dat sinds 2020 bestaat. Het idee voor Casper ontstond in New York, de stad waar Matthias enkele jaren woonde en werkte. Hier kwam hij in aanraking met het fenomeen ghost, dark of cloud kitchens: zaken met een productiekeuken waar enkel bezorg- en afhaalgerechten worden bereid. Aanschuiven is niet de bedoeling; goede zitplaatsen ontbreken. Eigenlijk zijn het virtuele restaurants. Een voorbeeld van zo’n zaak is The Steam Room, dat ooit vanuit De Baarsjes stoommaaltijden verspreidde.

Corona
Toen covid neerdaalde, verhuisde Matthias terug naar België. Vóór corona had je hier twee opties qua maaltijden: zelf koken of naar een restaurant gaan. Corona heeft gezorgd voor een derde optie: food delivery. Mensen ontdekten het gemak van eten bestellen, dat snel geleverd krijgen en als het kan in een duurzaam jasje.” Met Casper spelen hij en zijn partners op die wensen in.

Internationale expansie
In België is Casper al een ‘grote jongen’. Het bedrijf zit onder meer in Gent, Antwerpen en Brussel. Maar de ambities reiken verder dan het thuisland. In 2024 wil de keten vijftig internationale locaties hebben. Vorig jaar was Nederland aan de beurt. In oktober breidde de keten uit in Den Haag en Rotterdam. Sinds december heeft Casper een filiaal in Amsterdam, in de Kinkerstraat om precies te zijn.

Virtuele merken
Klanten van Casper kunnen kiezen uit tien virtuele merken, zoals Gloria, Jacks Chicken Shack en de Vegetarische Slager. Ze kunnen rechtstreeks bij een van die tien namen bestellen of via Casper. Doen ze dat laatste, dan kunnen ze verschillende merken combineren tot één bestelling in één levering. Met één druk op de knop kunnen ze dan pasta met wilde paddenstoelen en truffel, kip drumsticks met hot honey en chili sin carne de Tijuana laten komen of afhalen. Op deze manier wil Casper ‘change the way people eat’. Maximale keuze voor minimale inspanning. Méér 2023 wordt het niet.

Zero-waste beleid
Bovendien heeft Casper naar eigen zeggen een zero-waste beleid en streeft de keten ernaar om zo veel mogelijk met lokale leveranciers te werken. Nog zoiets: binnen 30 minuten worden de maaltijden tot aan de deur bezorgd of zijn ze klaar om af te halen. De meeste ghost kitchens hebben geblindeerde ramen en zitten in achterafstraatjes. Casper is daarentegen duidelijk zichtbaar in het straatbeeld. Casper heeft ‘open en transparante locaties’. Denk dus vooral niet dat  Casper een ongezellige gast is!

Ketenregen
In de Kinkerstraat zitten al sinds jaar en dag ketens als McDonalds en FEBO. Maar de laatste tijd lijkt het wel ketens te regenen. Zo opende vorig jaar september de Rotterdamse pionier Lokol (a.k.a. Jack Bean) er zijn Amsterdamse vestiging. Begin december was het weer raak en opende de plantaardige fastfoodketen Nom Nom Nom een filiaal in de Kinkerstraat. Iets later kreeg Casper er voet aan de grond.

Steun de ‘kleintjes’
Door al die grote jongens zou je bijna de kleine, unieke eetzaken in de Kinkerstraat over het hoofd zien. En dat is natuurlijk harstikke zonde. Zulke zaken geven een straat karakter. Steun zaken als Beyrouth, Seoul Food en Biscuit Baby dus waar je kan en ga vaker langs bij Toko Restu!

DeWestkrant