Vernieuwing in de Kinkerstraat – Column Ester Fabriek, dagelijks bestuurder stadsdeel West

Nu we twee weken in het nieuwe jaar zijn wens ik jullie allemaal de beste wensen voor 2023. Mijn eerste zes maanden zitten erop en ik geniet dagelijks volop van mijn werk als bestuurder. Ik wil de bewoners bedanken die mij de afgelopen tijd hebben aangesproken of hebben ontvangen. Het grootste plezier in mijn werk haal ik uit samen met bewoners problemen op te lossen. Als we ergens vastzitten gaan we samen aan de slag om het los te krijgen. 

De afvalcontainers die ik heb geadopteerd in de Kolenkitbuurt hebben naast het schoonmaken vele interessante gesprekken met omwonenden opgeleverd. Over hoe met afval omgegaan wordt, sprak ik een jonge bewoonster die samen met mij aan de slag wil om meer voor kinderen en jongeren in de Kolenkitbuurt te doen. Ik krijg hier veel energie van en waar ik ook energie van krijg is de nieuwe Kinkerstraat. 

De afgelopen maanden zag je langzamerhand terwijl de werkzaamheden plaatsvonden meer en meer van de nieuwe Kinkerstraat. Want nu we het nieuwe jaar ingaan, zijn er nieuwe wegen te bewandelen en deze straat is er een om trots op te zijn. Het voelt ruimer dan we gewend waren en op veel plekken is er echt meer ruimte voor fietsers en voetgangers gekomen. We krijgen reacties van bewoners die blij zijn met de ruimte en het veilige gevoel dat zij ervaren. Nu het fietspad en voetpad duidelijk van elkaar zijn gescheiden. De straat is zo aanzienlijk veiliger geworden voor fietsers en voetgangers. 

Deze week mocht ik gelijk mijn mouwen opstropen en één van de bomen planten die te bewonderen is in de straat. Met veertig nieuwe bomen en abri’s met groene daken wordt de straat een stuk groener. De Kinkerstraat is nog niet volledig af, maar deels wel en daar kunnen we gelukkig al gebruik van maken. Begin maart gaan ook trams 7 en 17 weer over het nieuwe tramspoor rijden, een mijlpaal waar velen naar uitkijken. En eind juni zijn alle werkzaamheden klaar. 

Om tot dit nieuwe ontwerp te komen is goed gekeken naar het gebruik en is er geluisterd naar de gebruikers van de straat. Zo zijn bijvoorbeeld de nieuwe fietsenrekken geschikt voor fietsen met een krat voorop. En de rekken zorgen ervoor dat fietsen niet kunnen uitsteken op het fietspad, wel zo veilig. Zodat het voor alle weggebruikers duidelijk is hoe de ruimte is verdeeld. Tegelijkertijd wil ik benadrukken dat ruimte aan elkaar geven iets is wat nog weleens mist. Want ondanks meer ruimte voor bijvoorbeeld fietsers in een vernieuwde Kinkerstraat is het van belang dat we de ruime baan die we hebben niet verwarren met een racewedstrijd en ongeduld. Mijn boodschap voor het nieuwe jaar is geniet van de Kinkerstraat, vooral als het helemaal af is. En van elkaar de ruimte geven is nooit iemand slechter geworden.