Nieuwe naam Westergasfabriek: Westergas

Buurtfeest op het Westergasterrein. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Westergas is de nieuwe naam van de Westergasfabriek. Onder de nieuwe eigenaren -onder wie Duncan Stutterheim- wil de Westergasfabriek zich vooral gaan profileren als een plaats voor verschillende vormen van cultuur. Het theater keert terug en ook komt er een pop-up gallery. 

De Westkrant vroeg Duncan Stutterheim naar de naamsverandering en de plannen. 

“De Westergasfabriek wordt in de volksmond al Westergas genoemd”, aldus Stutterheim. “Het is ook geen fabriek meer. We willen een cultuurdorp worden, op 17 mei zullen we daar meer over bekend maken. Zo willen we het theater terugbrengen, met een losse programmering. Ook komt er een pop-up gallery met wisselende tentoonstellingen. Iedereen mag daarvoor plannen indienen. Het kan gaan om kunst, maar ook om de nieuwste streetwear.”

Evenementen moet meer gaan plaatsvinden over het hele terrein. Stutterheim geeft het voorbeeld van fotofestival Unseen, dat dan op meer plaatsen op het terrein te vinden zal zijn.

AT5 berichtte dat Westergas de slogan The Other District gaat hanteren, maar volgens Stutterheim klopt dat niet helemaal. “Het gaat meer om gedachtengoed. Je hebt het museumkwartier, de Walletjes en straks Westergas. Dat is dan een ‘ander gebied’. In de communicatie is dat misgegaan, The Other District wordt niet ons merk.”

Stutterheim mikt naar eigen zeggen ook niet op massa’s toeristen. “Het is zeker niet de bedoeling om internationale toeristen te trekken. Toeristen zijn wel welkom, maar dan als ze van een Amsterdammer hebben gehoord dat het hier tof is.”