Ruimte op het fietspad, inschikken op de rijbaan

Foto Richard Mooyman
Hoogstins2024

Morgen is de grote dag: snorfietsers moeten binnen de Ring A10 met helm op de rijbaan gaan rijden. Het zal wennen zijn voor scooterrijders, maar ook voor automobilisten die de rijbaan nu ook moeten delen met tweewielers met blauw kenteken. 

Fietsers kunnen vanaf 8 april als het goed is weer met een gerust hart over het fietspad rijden, zonder alert te zijn op scooterrijders die rakelings langs scheuren. Verkeersregelaars zullen de komende twee maanden op drukke punten snorfietsers de juiste weg wijzen. Daarna kunnen er voor overtredingen boetes worden uitgedeeld.

De nieuwe regels -bedoeld om de verkeersveiligheid en doorstroming te verbeteren- leiden ertoe dat sommige straten helemaal niet meer toegankelijk zijn voor scooterrijders, zoals een deel van de Admiraal de Ruijterweg. Daar mogen ze niet meer op het fietspad, maar ook niet op de rijbaan. Hier een overzicht van de belangrijkste omrijroutes.

Niet meer toegankelijk voor snorfietsers: de Admiraal de Ruijterweg tussen de Jan Evertsenstraat en Jan van Galenstraat. Zij moeten omrijden. (Kaart gemeente Amsterdam)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een groepje scooterrijders protesteerde zaterdag tegen de nieuwe regels. Op een filmpje dat AT5 ontving is te zien hoe op het Mercatorplein een nieuw verkeersbord wordt bespoten.

Op een aantal doorgaande routes mag ook vanaf 8 april nog op het fietspad gescooterd worden. Het gaat onder meer om: 

oost-west-as door de stad: Transformatorweg – Spaarndammerdijk – Tasmanstraat – Van Diemenstraat – Westerdoksdijk – De Ruijterkade – Piet Heinkade – Piet Heintunnel – IJburglaan

S100: Houtmankade – Nassaukade – Stadhouderskade – Mauritskade – Zeeburgerdijk – Panamalaan

Meer informatie over deze routes is hier te vinden.

DeWestkrant