Chaos op de stoep

Hoogstins2024

Zigzaggen tussen schots en scheef geparkeerde fietsen, of naarstig zoeken naar een plek om je eigen rijwiel veilig vast te maken. En dan is er nog het allerirritantste: erachter komen dat je fiets is weggeknipt omdat hij ergens stond waar hij niet mocht staan.

Het zijn dagelijkse ergernissen van Amsterdammers en vooral ook van die in West wonen. De Admiraal de Ruijterweg, de Kanaalstraat en de Wilhelminastraat zijn beruchte straten, zegt student Sara de Boer die zich voor haar afstudeeronderzoek verdiept in het onderwerp.

“De afgelopen twintig jaar is het fietsgebruik met veertig procent toegenomen”, weet ze.  “De fiets wordt gestimuleerd als gezond vervoersmiddel en men is niet gewend voor het parkeren ervan te betalen. De fiets wordt het liefst zo dicht mogelijk bij de plaats van bestemming geparkeerd, zonder hierbij na te denken over de overlast die dit veroorzaakt voor voorbijgangers.”

Sara ontdekte dat vijftig procent van de Amsterdammers zich ergert aan foutgeparkeerde fietsen. “Maar is dat eigenlijk wel zo? Of horen foutgeparkeerde fietsen op de stoep nou eenmaal bij Amsterdam?” Op het moment is Sara respondenten aan het verzamelen voor haar onderzoek. Er bestaat dus een kans dat je haar binnenkort tegenkomt in de Admiraal de Ruijterweg of de Cremerbuurt.

Daarop hoef je niet te wachten. Een enquête invullen kan ook. En uiteraard laten we weten wat straks de uitkomsten zijn van het onderzoek.

 

DeWestkrant