Ludo & Hedo maakt zeer speciaal ijs met de buurt

Ola Lanko (links) in een van haar ijssalons. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Voor hun nieuwste menu schakelden de ijsmakers van Ludo & Hedo in Westerpark de hulp van buurtbewoners in. Het resultaat? Een behoorlijk pittige en ‘boozy’ kaart!

Ludo & Hedo is niet zomaar een ijssalonnetje. Bij de opening in april at ik er onder meer een ijsje van pijnboompitten, sinaasappel en rozemarijn. Zoals je hier kunt lezen, was ik zwaar onder de indruk.

Gelato branch
Sinds die tijd is er veel gebeurd. Inmiddels zijn er twee filialen: de zaak in de Van Hallstraat én de nieuwkomer in de Potgietersstraat (Oud-West). De eerste zaak is omgedoopt tot ‘gelato branch’ en de tweede is nu het hoofdkwartier. Op die plek experimenteren de ijsmakers erop los met bereidingen onder het vriespunt. Bij de opening van de eerste zaak kondigden oprichters Ola Lanko en Vladimir Todorov al aan dat ze meer wilden zijn dan een ijswinkel en dat ze de ‘buurt met elkaar wilden verbinden’. Die woorden hebben ze omgezet in vele daden.

French kiss
Zo presenteerden Ola en haar team afgelopen zondag een ijsmenu dat ze samen met de buurt hebben ontwikkeld. De belangstelling voor het feestje was groot. Na afloop werd er ijs uitgedeeld. Enkele smaken op de kaart: zwarte bes en de kaas bleu d’Auvergne (French Kiss), vijg, chili, rode biet en Parmezaanse kaas (Heeb), appel, bier en spek (Husband’s Birthday), tahini, kokos, rum en gember (Sailor Seeds). De smaken zijn tot 9 augustus verkrijgbaar.

Pijptabak
Het idee voor dit speciale menu ontstond toen Ola merkte dat vaste klanten steeds vaker spontaan hun ideeën over nieuwe ijssmaken met haar deelden. “Door daarover te praten ontstonden de leukste gesprekken”, zegt Ola. “Op die manier leerden we elkaar beter kennen.” Ze besloot hen te vragen om die suggesties op te schrijven. Uit de veertig inzendingen koos ze er twintig waarmee ze aan de slag ging. “Behoorlijk uitdagend! Hoe maak je bijvoorbeeld van de omschrijving ‘pijptabak’ een lekker ijsje?”

Midnight Serenade
In de smaak C’est ne pas un heeft Ola de lichtzoete en kruidige geur van pijptabak geprobeerd te ‘vangen’. “Het is niet ons populairste ijs”, bekent ze. Midnight Serenade, ijs van zwarte chocola, chili en sesam, is populairder. Een bewoonster vertelt dat dit de ingrediënten zijn van mole, haar favoriete Mexicaanse saus. Van de twintig smaken komt er één in het receptenboek van Ludo & Hedo: Polly Wants a Cracker, ijs van Griekse yoghurt, pindakaas en vlierbloesem. “Ik heb er geen verhaal bij”, zegt de bedenkster. “Het leek me gewoon lekker.” Nou, dat is het dus ook: robuuste pindasmaak, verfijnde vloerbloesem en dan die lichtzure yoghurt. Half gesmolten is het helemaal briljant.

Frisse ingrediënten
Aan de hand van alle input is de smaak van de buurt bepaald. Volgens Ola’s collega Annija houden bewoners van frisse ingrediënten. Hun voorkeur voor gember en pepers verklapt dat ze het graag spicy hebben. Opvallend is dat ze een zwak voor drank hebben. “De smaak van Westerpark is quite boozy.”

http://www.ludoandhedo.com