’s Winters bestellen bij Braai

Braai zit op een mooie stek aan de Kostverlorenvaart. (foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

Kiosk Braai -aan de Schinkelhavenkade- biedt bbq-liefhebbers alles wat zij zich maar wensen: Spareribs, burgers en friet. Eigenaar Floris Feenstra zit op een mooie plek, tegenover het Vondelpark én aan de Kostverlorenvaart. Ook een fijn plekje dus voor een kop koffie, of een biosapje.

Floris is afkomstig uit een horecagezin en heeft de Hogere Hotelschool in Maastricht gedaan. Vervolgens gaat hij aan de slag als projectmanager voor het verbouwen van supermarkten. Hij stelt zichzelf ten doel voor zijn dertigste een restaurant te openen.

”In de serie House of Cards gaat hoofdpersonage Frank Underwood regelmatig ’s nachts spareribs eten in de stad. Toen ik dat zag, vroeg ik mij af of dat ook mogelijk was in Amsterdam. Samen met een lokale slager ben ik op onderzoek uit gegaan. We gingen een paar maanden lang heel vaak eten in sparerib-restaurants.”

Feenstra vond de kwaliteit regelmatig tegenvallen in de restaurants. Dat moest anders kunnen. ”De slager bereidde spareribs op verschillende manieren voor. Vervolgens nummerde hij ze en maakte ik een keuze.” Een lekkere sparerib vergt veel tijd en dat hebben koks in restaurants niet, vindt Floris. “Omdat het de specialiteit is van Braai, lukt het ons wel.”

Hoewel het openen van een restaurant zijn droom is, komt Floris er achter dat het met zijn budget niet behapbaar is. Hij komt uit bij het kioskenproject en vanaf dat moment gaat het snel: afgelopen juli ging Braai open.

”Twee dagen voordat ik open wilde gaan, kwam de gemeente langs om aan te geven dat er protesten vanuit de buurt waren.” Floris was daar niet van op de hoogte. “Later bleek dat de gemeente wel heel selectief was geweest met het informeren van de buurt over de kiosk.” Hij krijgt nu veel positieve reacties. “Ik schenk geen alcohol en er is ook nooit geluidsoverlast. Daarnaast verspreidt Braai ook geen etensgeuren.”

Hoewel het restaurant goed loopt, ziet Floris de winter als een uitdaging. “Veel mensen associëren barbecueën toch met zomer.” Toch merkt hij dat veel klanten nu online bestellen en laten thuisbezorgen. Maar als het zonnetje schijnt, kunnen gasten hun ribbetjes natuurlijk ook gewoon aan de kade verorberen.

DeWestkrant