’Optimisme is terug in de Jan Eef’

Burgemeester Van der Laan bij herdenking moord op Fred Hund in De Baarsjes in 2015. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Het zelfvertrouwen en optimisme in de buurt is terug, vijf jaar na de overval waarbij juwelier Fred Hund in zijn winkel in de Jan Evertsenstraat werd doodgeschoten. Dat zei burgemeester Van der Laan woensdagmiddag tijdens de herdenking bij het bankje ter nagedachtenis aan Hund.

Van der Laan prees de inspanningen van betrokken buurtbewoners. Nog op dezelfde avond na de overval op 7 oktober 2010 verenigden bewoners zich in het buurtinitiatief Ik geef om de Jan Eef, die buurtgenoten opriep vaker boodschappen te doen in de straat. Het leidde tot een ommekeer in de buurt, die kampte met leegstand en criminaliteit.

’’Het is bijzonder hoe uit iets afschuwelijks iets moois kon ontstaan’’, aldus Van der Laan. ’’Tot hier en niet verder, dat is wat deze buurtgroep heeft gezegd.’’ En met resultaat, volgens de burgemeester. De leegstand is verminderd en er is ’een hernieuwd zelfvertrouwen en optimisme.’’

Weduwe Tine Hund zei ook te waarderen dat er uit zoiets naars toch nog iets goeds is ontstaan. ’’Het gaat goed met me, maar ik mis hem nog elke dag.’’ Van der Laan kreeg een boekje overhandigd over de beginperiode van Ik geef om de Jan Eef. Het initiatief is inmiddels omgevormd tot een winkelstraatvereniging waarvan zowel bewoners als ondernemers lid zijn.

DeWestkrant