West zonder stroom

Hoogstins2024

– UPDATE – Bewoners van West werden vanmorgen wakker zonder licht, koffie en WiFi en moesten ontbijten bij kaarslicht wegens een stroomstoring. Metro’s en trams reden niet, ook de lantaarnpalen waren uit. Het treinverkeer kwam plat te liggen. De NS adviseerde reizigers vanochtend om hun treinreis in- en rond Amsterdam uit te stellen.

Volgens netbeheerder Liander was de storing in heel Amsterdam. Om 6 uur hadden 360.000 Amsterdamse huishoudens geen stroom. Om 7.20 uur was het aantal gedupeerden gedaald tot 88.000.

In delen van De Baarsjes en Bos en Lommer was het licht toen nog uit. In deze buurten meldden nog veel bewoners dat zij in het donker zaten. Sinds 7.40 uur zijn ook daar de lampen weer aangegaan. Over de oorzaak van de stroomstoring is nog niets bekend.

Ziekenhuizen

Het Medisch Centrum Slotervaart doet vandaag geen operaties en andere ingrepen. Poliklinieken zijn dicht tot 12.00 uur. OLVG West -het voormalige St Lucas Andreas- laat weten dat afspraken vandaag gewoon doorgaan, maar mogelijk met enige vertraging. Het ziekenhuis draaide enige tijd op noodstroom.

Geen verwarming

De storing heeft ertoe geleid dat 20.000 klanten van stadsverwarming in Nieuw-West, Westpoort en delen van Noord in de kou zitten. Nuon stelt dat de warmtesystemen zijn ontregeld en het water in de leidingen is afgekoeld. Het water moet opnieuw op temperatuur en druk worden gebracht, wat volgens een mededeling rond 11.00 uur nog enkele uren kon gaan duren.