West pleit voor vrouwvriendelijke toiletten op straat

Urinoir op de Nassaukade. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

West wil dat er er meer vrouwvriendelijke toiletten komen op straat. Schone, veilige en voor iedereen toegankelijke toiletten moeten een uitgangspunt worden bij het inrichten van openbare ruimte. Dat adviseert het stadsdeel aan het college van B en W.

Evenals elders in de stad ontbreekt het in West vrijwel volledig aan openbare wc’s die ook geschikt zijn voor vrouwen. Geerte Piening kreeg in september van de rechter een boete voor wildplassen op het Leidseplein. Maar volgens haar zijn er voor vrouwen bijna nergens openbare toiletten. De boete leidde tot veel verontwaardiging en zette het onderwerp op de agenda.

West wil nu dat er bij de inrichting van de openbare ruimte voorschriften komen voor vrouwvriendelijke toiletten, zoals er ook voorschriften zijn voor bepaald straatmeubilair. Een goede spreiding in uitgaansgebieden, op markten en in parken is daarbij volgens het stadsdeel van belang.

Het pleidooi van West betekent niet dat er direct vrouwentoiletten komen op straat. B en W moeten eerst beslissen of de vrouwvriendelijke toiletten in een beleidskader voor de inrichting van de openbare ruimte wordt opgenomen. En als dat gebeurt, zal dat het pas in de praktijk een rol gaan spelen zodra een straat of plein wordt (her)ingericht.

DeWestkrant