Verhuur via Airbnb omlaag naar 30 dagen per jaar

Toeristen in de Staatsliedenbuurt. (Foto Helma Timmermans)
Hoogstins2024

Een woning mag vanaf volgend jaar nog maximaal 30 dagen per jaar worden verhuurd via Airbnb of een ander verhuurplatform. Dat is nu nog 60 dagen per jaar. Met de maatregel wil het college van B en W de negatieve gevolgen van verhuur aan toeristen beperken. In heel Amsterdam wordt al op 22.000 adressen vakantieverhuur aangeboden, waaronder duizenden woningen in West.

Verhuur via Airbnb ligt al langer onder vuur vanwege overlast die een deel van de toeristen op hun vakantie-adres veroorzaken. De lucratieve verhuur zou ook woonruimte onttrekken en de huizenprijzen verder opdrijven. Het college van B en W geeft nu gevolg aan de roep om de verhuur te beperken tot 30 dagen. Daarvoor is nu een juridische basis gevonden.

Registratieplicht

De gemeente kwam vorig jaar al met een registratieplicht voor Amsterdammers die hun woning aan toeristen willen verhuren. Zij kunnen een boete krijgen als ze zich niet aanmelden. Ook handhaaft de gemeente strenger op bestaande regels, zoals een maximum van vier personen per adres.

West populair

De Baarsjes, Oud-West en Westerpark behoren tot de populairste gebieden om een appartement of kamer te boeken, zo bleek vorig jaar uit een onderzoek van Colliers International en Hotelschool The Hague. Deze buurten stonden in de top vijf van populairste gebieden in Amsterdam. De gemiddelde prijs per nacht bij Airbnb steeg vorig jaar volgens dit onderzoek met 3% naar 140 euro.