Transformatorhuisje mag zonder vergunning worden geplaatst

Het nieuwe transformatorhuisje langs de Tweede Kostverlorenkade. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Netbeheerder Liander mag zonder vergunning nieuwe transformatorhuisjes plaatsen. Dat meldt het stadsdeelbestuur van West in antwoord op vragen van GroenLinks. Liander is van plan om zo’n duizend nieuwe transformatorhuisjes te plaatsen in Amsterdam om in de groeiende vraag naar elektriciteit te voorzien. 

Aanleiding voor de vragen is de plaatsing van een nieuw transformatorhuisje ter hoogte van de Tweede Kostverlorenkade 48-50 in Oud-West. Tot ontsteltenis van buurtbewoner Siem Vaessen. Een van de weinige pleintjes in de buurt wordt zo kapotgemaakt, vindt hij.

Het transformatorhuisje is nodig om aan de toenemende stroombehoefte te voldoen, zo meldt het dagelijks bestuur. Een andere plek was om verschillende redenen niet mogelijk, waaronder de ligging van kabels en leidingen, voorschriften van Waternet en de sterkte van de damwand langs de Kostverlorenvaart.

Nutsvoorzieningen zoals transformatorhuisjes zijn omgevingsvergunningsvrij tot een grootte van 3×5 meter en twee meter hoogte, zo meldt West. Alleen dient een zogenoemde WIOR-procedure te worden doorlopen, maar die wordt volgens de antwoorden niet gepubliceerd en bezwaar maken is niet mogelijk. Wel zijn brieven verstuurd aan de direct omwonenden, aldus het stadsdeel.