‘Grote wisselingen in weer belangrijke oorzaak stroomstoringen’

Foto De Westkrant
Hoogstins2024

Grote veranderingen in het weer hebben een belangrijke rol gespeeld bij de stroomstoringen afgelopen maandag en dinsdag. Dat meldt netbeheerder Liander na een onderzoek van het elektriciteitsstation aan de Hemweg, waar de stroomstoringen zijn ontstaan. Door vocht zijn technische onderdelen kapot gegaan. 

Maandag werden 68.000 huishoudens en bedrijven getroffen door een storing van anderhalf uur. Dinsdag ging het om een storing van tien minuten bij 57.000 huishoudens en bedrijven. Beide keren werden flinke delen van Amsterdam-West en Centrum werden getroffen. 

Aan de Hemweg ging het op drie plekken, aldus Liander. “Het is een periode erg koud geweest, waar de temperatuur nu hoger ligt. Daarnaast heeft het veel geregend en staat het grondwaterpeil hoog. Dat heeft geleid tot vocht in het station, waardoor technische onderdelen kapot zijn gegaan.” De verwarmingsinstallatie bleek ook niet goed te werken, waardoor het vocht zich verder kon verspreiden.

Liander werkt donderdag en vrijdag aan het oplossen van de problemen. Volgende week wordt ook groot onderhoud gepleegd aan het elektriciteitsstation. “Met deze herstelwerkzaamheden verwachten we een derde storing te voorkomen”, zo stelt Liander. “Al kunnen we niet helemaal uitsluiten dat het nog een keer gebeurt.”