Liander wil groot elektriciteitsstation bouwen in Bos en Lommer

De Nieuwpoortstraat, met rechts het terrein waar Liander het elektriciteitsstation wil bouwen. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Aan de Nieuwpoortstraat in Bos en Lommer komt een nieuw, groot elektriciteitsstation. De bouw is volgens netbeheerder Liander nodig vanwege de groeiende vraag naar stroom waardoor het elektriciteitsnetwerk onder druk staat.

Het station komt op de hoek met de Adolf van Nassaustraat. Het terrein is nu in gebruik als opslag voor Kesbeke Fijne Tafelzuren. Er staat al een oud elektriciteitsstation dat niet meer in gebruik is. Dit zal volgens de plannen volgend jaar worden gesloopt en worden vervangen door een veel groter station. 

Het nieuwe elektriciteitsstation is een gebouw van 30 meter lang, 20 meter breed en 10 meter hoog, aldus Liander. In het gebouw komen drie transformatoren die de stroom omzetten van een hoge spanning naar een lagere spanning, zodat er kan worden geleverd aan woonwijken en bedrijven in West. 

Op donderdag 25 mei is er een informatiebijeenkomst. De architect laat daar twee ontwerpvarianten zien. Omwonenden kunnen volgens Liander aangeven welke variant hun voorkeur heeft. Deskundigen zijn aanwezig om antwoord te geven op vragen over bijvoorbeeld geluid en elektromagnetische velden, aldus de netbeheerder.

Het nieuwe station gaat de bestaande stations aan de Westzaanstraat en Marnixstraat ontlasten, zodat er meer ruimte ontstaat op het elektriciteitsnet. De stations aan de Westzaanstraat en Marnixstraat zullen volgens Liander in de toekomst ook worden vervangen en uitgebreid. 

DeWestkrant