Molen De Otter en molen De Eenhoorn toen

Hoogstins2024

Molen De Otter uit 1631 is de laatst overgebleven houtzaagmolen langs de Kostverlorenvaart. Op deze foto uit circa 1900 is De Otter te zien, en met links ook nog molen De Eenhoorn. Wie heel goed kijkt, ziet rechts naast De Otter delen van wieken. Het gaat om wieken van molens De Jager en ’t Luipaard, volgens de beschrijving van deze foto uit de Collectie Stadsarchief Amsterdam.

Ooit stond dit gebied vol met houtzaagmolens. Volgens molendatabase.nl zijn tussen 1630 en 1638 twaalf houtzaagmolens gebouwd op dit terrein tussen de Kostverlorenvaart en de westelijke stadsgracht. Alleen De Otter is nog over, ingebouwd door de oprukkende stad. 

De molen is opgeknapt en draait weer regelmatig. Maar ook de 21ste eeuw is niet zonder zorgen. Blijft er voldoende wind over om te kunnen draaien? Even verderop zijn plannen voor woningbouw tot een hoogte van elf verdiepingen op het Food Center.

“Ons uitgangspunt is vanzelfsprekend dat de nieuwbouw geen nadelige invloed heeft op de wind in de wieken”, meldde de woordvoerder van De Otter afgelopen week aan De Westkrant. 

DeWestkrant