Molen De Otter leeft: meer draaidagen in aantocht

Molen De Otter (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Na jarenlange stilstand heeft molen De Otter zaterdag weer gedraaid. Dat gaat vaker gebeuren, zegt Robert-Jan Prins. Met twee andere vrijwillige molenaars heeft Prins zich ontfermd over de houtzaagmolen uit 1631, die roerloos stond te verkommeren. ’’Veel mensen kwamen zaterdag spontaan kijken. De molen leeft weer, zeiden ze’’, aldus Prins. Bij gunstige wind zal De Otter vrijdag opnieuw draaien.

De Otter langs de Kostverlorenvaart is inzet van een al jaren slepend juridisch conflict. Eigenaar Stichting Houtzaagmolen De Otter wilde de molen verplaatsen naar Uitgeest, maar het stadsdeel stak daar een stokje voor. Een reeks rechtszaken leidde tot een patstelling, waarbij de molen zichtbaar achteruitging en ook nooit meer draaide.

Robert-Jan Prins en kompanen Willem Roose en Roel Gremmer konden het niet langer aanzien en benaderden alle betrokken partijen met de vraag of zij als vrijwilligers konden helpen. Het trio gaat achterstallig onderhoud verrichten en de molen weer af en toe laten draaien. Vrijdag is er op het terrein aan de Gillis van Ledenberchstraat een werkdag waaraan ook andere vrijwilligers kunnen deelnemen.

Brandgevaar

De drie gediplomeerde molenaars begonnen met het maaien van hoog gras rond de molen. De wilde begroeiing was riskant met het oog op brandgevaar, aldus Prins. De molen bleek nog ’krakend en piepend’ te kunnen draaien. De basisconstructie is volgens Prins nog wel goed, maar er is wel dringend onderhoud zoals schilderwerk nodig. ’’De basisconstructie uit 1631 is uniek en mag absoluut niet verloren gaan.’’

Wind

Het gebrek aan wind door nieuwbouwprojecten in de buurt was een belangrijk argument voor het plan om De Otter te verplaatsen. Maar volgens Prins kan de molen wel degelijk draaien, ook al zijn de omstandigheden allesbehalve ideaal. ’’De molen staat middenin de stad en veel minder goed dan in een polder. Je hebt alleen nog uit twee hoeken wind, en dan onregelmatig. Maar als we tijd hebben en er is wind, dan zal de molen weer draaien.’’

Geld ophalen

De drie nemen geen standpunt in over het conflict, maar steken de handen uit de mouwen om de molen nieuw leven in te blazen. Ze willen een actie beginnen met donateurs en sponsoren om het onderhoud te bekostigen. Prins verwacht dat er 50.000 tot 100.000 euro nodig is. ’’We hebben geld nodig om verf en teer te kopen. En ik hoop dat er een bedrijf is dat een hoogwerker ter beschikking wil stellen.’’ Meer nieuws over de actie op de Facebookpagina De Kleine Otter.

Kopers

Ondertussen lijkt er beweging te zitten in de loopgravenoorlog rond De Otter. Diverse partijen hebben interesse getoond om de molen en het terrein te kopen. Het stadsdeel is bezig met het opstellen van een ’ambitiedocument’, dat als toetsingskader moet gaan dienen voor toekomstige plannen en een mogelijke wijziging van het bestemmingsplan. De grote vraag daarbij zal zijn of op het terrein ook bijvoorbeeld woningbouw of horeca zal worden toegestaan, naast een museale functie voor De Otter.