Huurfietsen voorlopig veilig in rekken

Zwart met oranje huurfietsen van FlickBike op de Buyskade. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins

Stadsdeel West kan voorlopig niet optreden tegen huurfietsen in openbare rekken. Het blijkt momenteel juridisch niet haalbaar om de tweewielers te verwijderen. Dat blijkt uit de beantwoording van portefeuillehouder Fenna Ulichki dinsdagavond op vragen van de PvdA, die aandrong op handhaving tegen het groeiend aantal huurfietsen in de openbare ruimte.

Ook in West staan steeds meer huurfietsen van commerciële aanbieders, zoals Donkey Republic en FlickBike. Ulichki vindt dit ook een ongewenste ontwikkeling en kondigde al eerder aan hiertegen te gaan optreden. Maar de juridische gronden daarvoor blijken bij nader inzien te ontbreken. Vandaag zijn in de Kinkerbuurt weer nieuwe huurfietsen neergezet, zo berichten verschillende bewoners.

Het wachten nu is op een aanpassing van de Algemene Plaatselijke Verordening voor de hele gemeente op dit punt. D66 in de centrale stad heeft hier in een motie om gevraagd. Onduidelijk is hoe lang het gaat duren voordat de aanpassing kan worden doorgevoerd. Tot die tijd kunnen de huurfietsen dus ook in West gewoon blijven staan.

Handhavers

Ulichki zei dat huurfietsen alleen kunnen worden verwijderd door handhavers als ze langer dan zes weken niet van hun plaats komen. ’’We kijken zeer scherp naar die zes weken.’’ Deze regel geldt overigens voor alle geparkeerde fietsen binnen de Ring A10, ook voor die van bewoners. Ook zullen huurfietsen worden weggehaald als ze verkeerd staan geparkeerd, aldus Ulichki.