Geen afval, maar kleding van de toekomst

Foto Rosa Hofgärtner
Hoogstins2024

Lopen we straks allemaal in gevlochten kleding van afgedankte stoffen of kleurrijke pakken van verschillende kledingitems? Tijdens de circular fashion show van de Amsterdam Fashion Week werd er vooruit geblikt. 

Terwijl dure auto’s van sponsor Mercedes Benz door het Westerpark toerden om bezoekers naar het evenement te brengen, kreeg het publiek van de show ’Amsterdam maakt er wat van’ te zien wat er allemaal gemaakt kan worden van textielafval.

Zes geselecteerde designers van de Rietveld Academie en het Amsterdam Fashion Institute (AMFI) toonden hun creaties in het Transformatorhuis op het Westergasterrein. Ze gebruikten uitsluitend afgedankte of niet-verkochte kleding voor hun ontwerpen die ze hadden verzameld op Koningsdag eerder dit jaar. Ze werden hierbij gecoacht door de ontwerper Hans Ubbink.

Foto Rosa Hofgärtner

Weggooicultuur

Met de campagne ’Amsterdam maakt er wat van’ probeert de gemeente Amsterdam meer bewustzijn te creëren over onze weggooicultuur. De show was de kick-off van de campagne om hergebruik en het scheiden van afval te stimuleren. Een schoon Amsterdam is het uiteindelijke doel.

En inderdaad, er was heel wat indrukwekkends gemaakt van de items die anders waren weggegooid. De nieuwe creaties werden getoond door modellen die liepen tussen kooien gevuld met oude kleding.

Leren lappen

De designers gebruiken verschillende technieken om de afgedankte kleding terug in de ‘cycle’ te brengen. Zo wordt kleding in elkaar gevlochten door Ariëlle van der Vaart en worden leren lappen beschilderd met figuratieve prints door Marije Seijn.

Foto Rosa Hofgärtner

Labels

Britt Beider maakte een damescollectie van mannelijke kledingitems. Daarnaast staan de labels van kleding centraal voor Tijme Veldt, die uiteindelijk het kledingstuk zelf vormen. Vita Stasuikynaite creëerde een zakelijke collectie met kleurrijke patronen van uitelkaar gehaalde kledingstukken. De collectie van Sarah Mayer is vooral gericht op het transformeren van items naar iets nieuws en bruikbaars.

DeWestkrant