‘Kledingbieb’ Lena komt naar West

Beeld: still uit een YouTube video over duurzame kleding.
Hoogstins2024

Kledingbibliotheek Lena gaat in West en mogelijk ook in Nieuw-West vijf zogenaamde Swap-points openen. Dit zijn adressen -vaak bij duurzame ondernemers- waar klanten kleding kunnen ophalen en terugbrengen. Die is mogelijk geworden door een subsidie van Sociale Helden, een programma waarin sociale ondernemers geld kunnen krijgen voor uitbreiding of het starten van hun bedrijf.

Voor 25 euro in de maand kunnen abonnees van Lena kleding lenen, een tijdje dragen en weer terugbrengen. Bevalt een kledingstuk erg goed, dan kunnen ze het ook aanschaffen. De kleding kan online worden bekeken en besteld en na dragen vervolgens ingewisseld bij een van de swap-points die het kledingbedrijf in West dus wil gaan inrichten. In de Westerstraat in de Jordaan is een zogenaamde flagship-store, waar klanten alle kleding kunnen bekijken en passen.

Van een ander deel van het bedrag dat Lena heeft gekregen van stadsdeel West wil het duurzame kledingbedrijf evenementen organiseren, zoals een lening over slow-fashion en circulaire mode-industrie. “We merken dat er kennis mist bij de consument als het gaat om consuminderen, de situatie in de mode-industrie en de negatieve effecten hiervan. Educatie en bewustwording is een belangrijke pijler in onze bedrijfsvoering”, aldus Marloes van Raamsdonk van Lena.

Kijk hier naar een video over duurzame kleding, waar overigens ook Boromini voorkomt, een ander duurzaam kleding-initiatief uit Amsterdam-West.

DeWestkrant