Surinaamse pokébowls bij Sanks in Osdorp

Hoogstins2024

In de categorie ‘Surinaamse restaurants met een twist’ hebben we in West niet te klagen. In Westerpark zit Uitvlugt, De Baarsjes heeft The Pom Bar. Sinds kort is Sanks dé reden om naar de Pieter Calandlaan in Nieuw-West te gaan.

Je moet er maar opkomen: een pokébowl met witte rijst, mango, komkommer, avocado, wortel én bakkeljauw. Een regenboog aan smaken en texturen die soepel weghapt en nog gezond is ook (8,95 euro). Sanks in Osdorp heeft nog meer geinigs in petto, zoals chicken wings of kipsaté met waffle fries. Je drinkt er zelfgemaakt gemberbier, maar ook een smoothie met pindakaas, dadel en banaan of een sapje van boerenkool, spinazie, appel en banaan.

Açaibowl of spekkoek
Randell Vliet en zijn compagnon, beiden voorheen werkzaam ‘in de evenementen’, wilden de buurt iets nieuws bieden. Marokkaanse en Turkse restaurants waren er al volop, een spannend Surinaamse tentje nog niet. “Sanks is een Surinaamse zaak die er anders uitziet dan een toko”, vertelt Randell. “We serveren typisch Surinaamse gerechten, waaronder pasteitjes en broodjes Pom, maar ook hippere gerechten met groente, vis en (halal)vlees.” De bruin-wit-zwarte zaak met goudtinten en glimmend hout zou qua looks niet misstaan in Marbella. Dat Sanks Surinaamse roots heeft, zie je alleen aan het vlaggetje bij het raam. Buurtbewoners – veel twintigers – en personeel van kantoren in de buurt meren er sinds de zomer aan voor hartige én zoete gerechten, zoals een açai bowl of spekkoek met banaan.

Madame Jeanette-pepertjes
Wij, twee bewoners van Westerpark, vinden behalve de pokébowl met bakkeljauw ook de spicy tempeh met nasi (of bami) een aanrader. De tempeh is sappig en behoorlijk gepeperd. Maar mijn tafelgenoot hangt voor de verandering weer eens de ‘dappere witte’ uit en flikkert er een plens sambal van madame Jeanette-pepertjes overheen. Zonder met zijn ogen te knipperen eet hij alles op tot de laatste kruimel en meldt hij: “Volgende keer gaan we op vakantie naar Suriname. We skippen de jungle, maar gaan gewoon lekker eten in Paramaribo.” https://www.sanks.nl