Oud-West krijgt Portugees restaurant Dona

Foto: Patricia Jacob
Hoogstins2024

De eigenaren van Colibri Gastrobar in de Nicolaas Beetsstraat hebben plaatsgemaakt voor Djogo en Sjors. Op dinsdag 2 mei openen zij Dona, een Portugees restaurant waar de authentieke gerechten van Djogo’s oma’s de show moeten stelen.

Net vóór corona opende een sympathiek Brazilaans-Italiaans stel  Colibri Gastrobar in de Nicolaas Beetsstraat 47H. Maar op 2 mei opent hier een nieuw restaurant de deuren: Dona. Het menu met culinaire sporen uit de geboortelanden van Alexandre en Carlotta wordt dan vervangen door een selectie van authentiek Portugese gerechten.

Grootmoeders
De gerechten komen bij Dona op tafel in de vorm van een viergangenmenu of als petiscos, gerechtjes om te delen. Met hun restaurant willen eigenaren Djogo en Sjors de Portugese keuken van Djogo’s grootmoeders, Tana & Tonica, op een podium zetten.

Kookles
Van de twee eigenaren is Djogo de chef. Naar eigen zeggen was hij als kind al in de keuken te vinden. Zijn oma’s hebben hem toen geleerd om écht Portugees te koken. Nadat hij in diverse restaurants in Europa had gekookt, vond hij het hoog tijd voor een eigen restaurant. Sjors zag dat ook zitten. Zijn grootmoeders Bep en Nel hadden voorspeld dat hij eens een eigen restaurant zou open. Sjors neemt zijn managementervaring bij ‘top rated restaurants’ mee naar Oud-West.

Respect
De liefde van de eigenaren voor hun oma’s kun je afleiden uit de naam van hun restaurant: in het Portugees betekent ‘dona’ dame of mevrouw en wordt het gebruikt om respect voor deze persoon uit te drukken. Bij hun zaak kun je van dinsdag tot en met zondag (15.00-23.00 uur) aanschuiven.

Stokviskroketjes
Voorbeelden van de kleine gerechten die je kunt bestellen zijn stokviskroketjes (5 euro), kippasteitjes en kokkels in wittewijnsaus, knoflook en koriander. Bij het viergangenmenu (45 euro) kan een van de gerechten zomaar rijst met eend, chorizo, sinaasappel en port zijn.

DeWestkrant