Meer of minder trams? Rover vraagt reizigers om hun mening

Trams in de De Clercqstraat. Het GVB wil tramlijnen schrappen of verleggen. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Het openbaar vervoer in Amsterdam gaat flink veranderen. Het GVB wil volgend jaar de tramlijnen 19 en 3 schrappen om te bezuinigen. Het lijnennet van trams, bussen en metro gaat in 2025 mogelijk nog ingrijpender op de schop zodra een ander contract ingaat met nieuwe financiële afspraken en eisen.

Reizigersorganisatie Rover roept reizigers op om te melden wat zij belangrijk vinden als het gaat om openbaar vervoer. De informatie wil Rover gebruiken in een advies aan de Vervoerregio, die de nieuwe eisen gaat opstellen voor het lijnennet en de diensten van het GVB.

Loopafstanden
Het gaat dan onder meer over maximum loopafstanden tot haltes, gewenste frequenties, belangrijke verbindingen en eisen aan de service en tarieven, aldus Rover. Reacties kunnen worden gemaild naar Amsterdam@rover.nl

Vaker overstappen
Rover heeft kritiek op plannen om volgend jaar al tramlijnen te schrappen of op te heffen. Het GVB moet juist investeren in meer en beter openbaar vervoer, zo stelde Marinus de Jong, voorzitter van de reizigersvereniging in de regio Amsterdam. Reizigers moeten vaker gaan overstappen, wat hen volgens De Jong wegjaagt uit het openbaar vervoer. 

Extra geld
Tien miljoen euro om de pijn te verzachten stelt de gemeente Amsterdam beschikbaar in reactie op de GVB-plannen. Het stadsbestuur ziet liever dat bussen en trams minder vaak gaan rijden dan dat er hele lijnen worden geschrapt. Ingrijpende aanpassingen zouden pas aan de orde moeten zijn wanneer de nieuwe vergunning ingaat ‘en alleen als ze op dat moment nog nodig blijken te zijn’. De plannen van het GVB zijn nog niet definitief.

DeWestkrant