Duurzaam Slotervaart wil buurt aardgasvrij maken 

Hemsterhuisstraat in Slotervaart. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Een aantal bewoners wil de Hemsterhuisbuurt en Lobo Braakensiekstraat in Slotervaart aardgasvrij maken. De organisatie Duurzaam Slotervaart heeft een bureau laten onderzoeken hoe de buurt het beste van het gas afkomt. De eerste resultaten worden woensdagavond 19 april om 19.30 uur gepresenteerd in de Pro Rege school.

Bureau DWA werkt verschillende oplossingen uit na een bezoek aan huizen in de buurt en onderzoek naar energieverbruik en bouwkundige eigenschappen. De gemeente, energieleverancier Vattenfall, woningcorperatie Eigen Haard, verzorgingshuis De Schutse, de Pro Rege school en huiseigenaren worden betrokken, zo staat er in de uitnodiging voor de bewonersbijeenkomst.

Duurzaam Slotervaart wil bewoners kennis laten maken met verschillende technieken, van isolatie tot warmte- en energieopslag en een warmtenet. “Het wordt geen ingewikkeld technisch verhaal. De bedoeling is iedereen enthousiast te maken voor wat er mogelijk is.” 

De gemeente wil dat alle wijken in 2040 aardgasvrij zijn. Dit om de uitstoot van het broeikasgas CO2 te verminderen. Duurzaam Slotervaart wil dit niet afwachten en door alvast het voortouw te nemen zelf bepalen hoe en wanneer dit gaat gebeuren. Op het WG-terrein in Oud-West zijn al gevorderde plannen om van het gas af te gaan.