Huur aardgasvrije woning mag niet omhoog 

Foto Richard Mooyman
Hoogstins2024

Woningbouwvereniging Eigen Haard moet de renovatieplannen voor een complex woonflats in Geuzenveld aanpassen. Het voorstel aan de huurders met een lastenverhoging vanwege verduurzaming is niet redelijk, zo oordeelt de kantonrechter.

Eigen Haard wil 157 sociale huurwoningen in de Wegener Sleeswijkbuurt renoveren en ombouwen tot aardgasvrije nul-op-de-meterwoningen. Door isolatie, zonnepanelen en een warmtepomp zouden de woningen evenveel energie moeten opwekken als verbruiken. Huurders zouden dan een maandelijkse energieprestatievergoeding moeten betalen, in plaats van een rekening voor gas en stroom.

De rechter oordeelt dat er te veel onzekerheden kleven aan het renovatieplan en de consequenties voor de woonlasten. Het is onduidelijk hoeveel energiebesparing de maatregelen daadwerkelijk opleveren, aldus de uitspraak. 

Het is volgens de rechter niet de bedoeling dat de kosten voor de energiemaatregelen ook via een huurverhoging van 45 euro en verhoogde servicekosten worden doorberekend. Deze kosten worden al gedekt door de energieprestatievergoeding, aldus de uitspraak.

DeWestkrant