Plantenzaak De Wilde Weg is ‘een jungle zonder dieren’

De winkel waar de Spaarndammerbuurt op zat te wachten

Hoogstins2024

Vorig jaar werd bekend dat Kweek Stadstuinwinkel in de Spaarndammerstraat dicht zou gaan en dat er een opvolger was gevonden: De Wilde Weg. De zaak van Tanya Keppel Hesselink is nu open. Véél later dan gepland. “Ik ben van plan om hier voor altijd te blijven.”

Op de stoep bij het pand aan de Spaarndammerstraat 54A staat een waaier van planten in alle kleuren van de regenboog. Het ziet er zó blij uit dat ik zin krijg om mijn hele balkon vol te plamuren met viooltjes, krokussen, afrikaantjes, fuchsia’s en – waarom ook niet? –  een perenboom.

Vleesetende planten
Zodra ik over de drempel van De Wilde Weg stap, jubel ik inwendig nog meer: blauw-groene handgemaakte potten, felgroene planten met rood-roze bladeren, maffe langwerpige cactussen, bananenplant-achtige creaties, vleesetende planten bij de deur. Het jongetje dat na mij binnenkomt, weet niet wat hij ziet: “Wow, net een jungle, waar zijn de dieren?” Tanya Keppel Hesselink lacht: “Dit is een jungle zonder dieren. Hoewel ik graag wat dieren zou hebben, hoor.”

Contracten
Sinds een week is Tanya’s zaak open. Maanden later dan ze van plan was. Voorheen zat op dit adres 8,5 jaar lang Kweek Stadstuinwinkel. Eigenares Ermine kondigde september vorig jaar al aan dat ze met pensioen zou gaan en dat Tanya per 1 oktober 2022 het stokje van haar zou overnemen. Het kostte echter veel meer tijd om de contracten rond te krijgen. “Steeds was er wat, de ene keer zat Ermine in het buitenland, de andere keer kon ik De Key, de verhuurder, niet bereiken. Maar nu ben ik er. Ik ben van plan om hier voor altijd te blijven.”

Rode draad door cv
Tanya heeft eerder ‘zo’n beetje alles gedaan’; van de kunstacademie tot het maken en verkopen van feestkleding voor meisjes. Maar vergis je niet: door haar wervelende cv loopt een rode draad: “Ik ben eigenlijk altijd bezig geweest met bloemen en planten. Ik begon als bloemist en heb daarna floral design en andere cursussen gevolgd. Daarna ben ik als zzp’er gaan werken. Ik heb in bloemen- en plantenzaken gewerkt en ecologische tuinen aangelegd. Nu ik De Wilde Weg heb, heb ik geen tijd meer om tuinen aan te leggen. Maar ik wil het later wel graag oppakken.”

Educatief programma
Op korte termijn heeft ze ook aardig wat plannen. Zo wil ze in haar zaak een educatief programma opzetten en diverse workshops geven – over het behandelen van planten, over het aanleggen en onderhouden van tuinen. Ook ziet ze het zitten om hier boekpresentaties te organiseren. “Ik sta open voor alle boeken die aansluiten bij wat ik in de winkel doe.” Een website heeft ze nog niet. Op sociale media zul je haar tevergeefs zoeken. “Wanneer moet ik dat doen? Ik heb het al zo druk.”

Kalanchoë
Maar ook zonder zelfpromotie weet de buurt haar te vinden. “Ik merk dat de buurt blij is dat ik er ben. De zaak van Ermine was heel geliefd. Mensen vinden het fijn dat ze nu eindelijk weer planten kunnen kopen.” Als ik er ben, druppelt de een na de andere buurtbewoner binnen. Tanya vertelt een vrouw geduldig over de ins en outs van de biologische potgrond die ze verkoopt. Een andere vrouw zoekt een plant die ook in de smaak zal vallen bij haar partner. Tanya doet de een na de andere suggestie. Nadat de klant heeft afgerekend, ben ik aan de beurt. Ik koop een plant met roze bloemen die lijken op klokjes. “Kalanchoë”, zegt Tanya. “De plant stonden vroeger vaak bij oma’s. Campanula gaat heel lang mee.” Ik laat de plant inpakken en frons. Het zal me benieuwen hoe lang de plant het uithoudt bij deze ‘oma’ zonder groene vingers.

Foto: Patricia Jacob

 

DeWestkrant